Index Vakbarát Hírportál

Összevágott hangfelvétel, vagy Prigozsin tényleg visszavonulót fújt?

2023. június 25., vasárnap 07:40

Rácz András Oroszország-szakértő aggályosnak tartja elhinni azokat a híreket, miszerint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője visszavonulót fújt szombat este. A szakértő szerint elképzelhető, hogy a Prigozsin által közölt hangfelvételeket megszerkesztették.

Rácz András Oroszország-szakértő is figyelemmel kísérte közösségi oldalán a szombati eseményeket, este egy bejegyzésben arról írt, szerinte különös az a hangüzenet, amely megjelent Prigozsin Telegram-csatornáján.

Mint arról már írtunk, a Wagner-vezér állítólag azért függesztette fel a lázadást, hogy „ne folyjon egy csepp vér sem”. Rácz megjegyezte, „teljesen érthetetlen, miben reménykedik” (Prigozsin – a szerk.).

Ráadásul a hangfelvétel valahogy szokatlan. Még az is eszembe jutott, hogy esetleg eredeti és/vagy összevágott. (Ami egyben azt is jelentené, hogy mostanra más ellenőrzi a csatornát.) Amitől persze még lehet, hogy tényleg a visszafordulás mellett döntenek, belátva, hogy nincs esélyük bevenni Moszkvát. De egyelőre még vonakodom elhinni

– fogalmazott a szakértő Facebook-bejegyzésében.

Később frissítette a posztot, négy pontba szedve aggályait a témával kapcsolatban. Mint írja az első pontban, Prigozsin korábban használt hivatalos csatornáján megtévesztő hangüzenet megy.

Másodikként megjegyzi, hogy valaki létrehozott egy másik, megtévesztő csatornát ugyanazzal a beszéddel. A harmadik pontban azt írja, Prigozsin egy olyan csatornán látszik kommunikálni, amit később „fake"-nek (hamisnak – a szerk.) bélyegzett a Telegram.

Majd végül kitér rá, hogy elsőként a TASZSZ orosz állami híroldal hozta le a hírt.

Szóval úgy néz ki, hogy az orosz rezsim teljes erővel nekiállt összezavarni Prigozsin szimpatizánsait. Meglátjuk, mire lesz elég. Ettől még simán lehet, hogy tényleg született valami deal (megállapodás – a szerk.). Hamarosan kiderül

– zárta bejegyzését a szakértő.

Rovatok