Index Vakbarát Hírportál

Vége az egésznek? – Visszavonulót fújt a Wagner-csoport

2023. június 24., szombat 19:47 | aznap frissítve

Visszavonulót fújhatott Jevgenyij Prigozsin, miután elfogadta Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök ajánlatát. A Wagner-vezér a Telegram-csatornáján erősítette meg a hírt. Egyelőre nem tudni, mi következik, a jelek szerint azonban a felek tényleg megállapodtak egymással, és véget ért a fegyveres belpolitikai konfliktus Oroszországban.

Korábban Aljakszandr Lukasenko belorusz elnök sajtószolgálata arról számolt be, hogy a zsoldosvezér Jevgenyij Prigozsin elfogadta az elnök javaslatát, hogy állítsák le csoportja Oroszországon keresztüli előrenyomulását, és tegyenek további lépéseket a feszültségek enyhítésére – írja a RIA Novosztyi. 

Mindeközben Prigozsin egy hangfelvételen beszélt arról, hogy miért döntött a visszafordulás mellett.

Fel akarták oszlatni a PMC Wagnert. Június 23-án kijöttünk az Igazság Menetére. Egy nap alatt közel 200 kilométert gyalogoltunk Moszkvától. Ez idő alatt egyetlen csepp vérét sem ontották a harcosainknak. Most eljött a pillanat, amikor vér is folyhat. Ezért, megértve az egyik fél felelősségét az orosz vér kiontásáért, visszafordítjuk a konvojunkat, és a terv szerint visszamegyünk a táborainkba 

– mondta a hangfelvételen, amely itt meghallgatható.

Ebben állapodhattak meg

Nem hivatalos orosz források szerint a Wagner-csoport és a Kreml közt valóban megállapodás született,

amelynek a legfontosabb pontja, hogy az orosz védelmi minisztérium vezetését lecserélik.

Ez az jelenti, hogy bár Prigozsin visszavonul, a nyilvánosan deklarált célját elérhette. Szergej Sojgu védelmi miniszternek jó eséllyel távoznia kell, mivel Prigozsin elsősorban az ő személyét kifogásolta. Másodsorban Valerij Geraszimov vezérkari főnököt is okolta a konfliktus elfajulása miatt, tehát az sincs kizárva, hogy őt is leváltják.

A The Wall Street Journal szerint Aljakszandr Lukasenka azt is mondta, hogy a megállapodás „abszolút előnyös és elfogadható” a Wagner-csoport számára. Hozzáfűzte, hogy az egyezség értelmében biztonsági garanciákat is adnak a Wagnernek. 

Prigozsin és a Wagner csatornáin is összevissza kommunikálnak

Azt, hogy a Wagner erői visszavonulnak, eredetileg a Prigozsin Sajtószolgálata nevű Telegram-oldal közölte, amely már régóta oszt meg hangfelvételeket a zsoldosvezértől. A Wagner Group nevű Telegram-csatornán később szintén ezt az üzenetet osztották meg. 

Ehhez képest Prigozsin saját, személyes csatornáján nincs nyoma annak, hogy tényleg visszavonulnak.

Este 19.11-kor ezen a csatornán még azt írták, hogy az Orosz Föderáció megszűnt létezni. Utána, 19.15-kor cáfolták Aljakszandr Lukasenkának a megállapodásról szóló közleményét.

Valóban tárgyaltunk, de sikertelenül. Minden, amit a média ír, hazugság

– közölték ezen az oldalon.

Később aztán, 20.05-kor azt írták, hogy Szergej Sojgu védelmi miniszter letartóztatás alá került. Azt is hozzátették, hogy az orosz kormányzat teljesíteni fogja Prigozsin feltételeit.

Semminek nincs még vége. Nem aggódjatok, csak várjatok

– hangzott a egy későbbi üzenet 20.13-kor.

Putyin telefonál

A RIA Novosztyi arról számolt be, hogy az orosz elnök Lukasenkával értékelte a megállapodás pontjait.

A hírügynökség szerint Putyin köszönetet mondott Lukasenkának azért, hogy sikeresen tárgyalt Prigozsinnal.

Prigozsin saját csatornáján mindezt kommentálva azt írták: nem értik, hogy Putyin mit is köszönt meg Lukasenkának, de hamarosan kiderül.

Az orosz elnök közben telefonon beszélt Nikola Pasinyan örmény miniszterelnökkel is, valószínűleg ugyanerről. 

Ejthetik a Prigozsin elleni eljárást, mindenki amnesztiát kaphat

Orosz sajtóértesülésekben azóta azt is közölték, hogy a Prigozsin ellen fegyveres lázadás kísérlete miatt indított korábbi büntetőeljárást beszüntetik. Ezenkívül a Wagner összes tagjának amnesztiát adhatnak (ahogy azt korábbi sajtóhírek szerint a kormányzat megígérte azért cserébe, ha leállnak).

A jelek arra utalnak, hogy tényleg véget ért a konfliktus, ugyanis az orosz régiókban elkezdték feloldani a korlátozásokat. Még a Voronyezsi területen is így tettek, ahol legutóbb fegyveres összetűzések voltak a Wagner és a kormányerők közt. 

Mindeközben a Wagner egyik Telegram-csatornáján arról osztottak meg videót, hogy miként ünnepeltek a zsoldosok Rosztov-na-Donuban.

Korábban még be akartak vonulni Moszkvába

Jevgenyij Prigozsin, az ukrajnai háborúban részt vevő Wagner orosz katonai magánvállalat vezetője azzal vádolta meg az orosz védelmi minisztériumot, hogy a táborai ellen támadást rendelt el. Prigozsin szerint a Wagner-harcosok bevonultak az oroszországi Rosztov városába. Vlagyimir Putyin orosz elnök fegyveres lázadásnak nevezte a történteket, és kemény fellépést helyezett kilátásba Prigozsinnal szemben.

A Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin azt mondta: a céljuk kizárólag az, hogy megdöntsék az orosz katonai vezetést. Sokan azonban ennek ellenére is katonai puccsként értékelték a történteket. 

Az utóbbi órákban már érkeztek olyan jelentések is, miszerint a Wagner nem haladt tovább a Moszkvai területen, illetve hogy tárgyalásokat kezdtek a Kreml illetékeseivel – bár ezzel párhuzamosan azt is írta az orosz sajtó, hogy Putyin parancsot adott Prigozsin likvidálására.

(Borítókép:  Wagner katonai oszlop halad át az orosz Voronyezs városán 2023. június 24-én. Fotó:  Stringer / Reuters)

Rovatok