Index Vakbarát Hírportál

Kocsis Máté kiakasztotta az ellenzéket

2023. június 29., csütörtök 11:04

A külföldi kampányfinanszírozás hátterét összegző jelentésről és a készülő kormánypárti szigorításról kérdeztük a korábbi ellenzéki összefogás pártjait, továbbá Kocsis Máténak, a Fidesz frakcióvezetőjének kijelentéseire is reagáltak.

Feloldották a titkosítás alól a legutóbbi Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén ismertetett, a Nemzeti Információs Központ által készített 2022. évi magyarországi országgyűlési választások külföldi befolyásolása című összefoglaló jelentést. Az 52 oldalas dokumentum végigveszi a 2022-es országgyűlési választásra létrejött ellenzéki összefogást érintő külföldi kampánytámogatások hátterét.

A jelentésben többek között szó esik még a Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt aspiránsi kampányát segítő, civil alapon szerveződő 99 Mozgalom Egyesület finanszírozásáról is.

Jelen helyzetben a nemzetbiztonsági kockázatot – sikeres kampány és választási győzelem esetén nemzetbiztonsági érdeksérelmet – az jelenti, ha Magyarország sorsáról olyan szereplők dönthetnek, akik jelentős részben külföldi támogatásokból tehetnek szert a választók támogatására, a választói akaratot befolyásoló képességre, miközben döntéseikkel nem feléjük, hanem a forrásokat biztosító szervezetek, személyek, érdekcsoportok felé tartoznak elszámolással

– olvasható a jelentés végén.

A külföldi kampányfinanszírozási ügy onnan indult, hogy Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás volt miniszterelnök-jelöltje a 2022-es választás után elmondta, civil szervezete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) az Egyesült Államokból is kapott anyagi támogatást. Törvény tiltja, hogy politikai pártok ilyen támogatást kapjanak, illetve ilyen forrásokból részesüljenek. Az ellenzéki pártok következetesen azt állítják, hogy a jogszabályokat betartották, nem tudtak a külföldi támogatásokról, és nem is kaptak belőle.

Kocsis Máté az Indexnek adott interjúban azt mondta, a titkosítás alól feloldott jelentés „jól láttatja, hogyan váltották néhányan dollárra a hazájukat. Összességében a dollárbaloldal ügye komoly veszély Magyarország szuverenitására nézve, ami ellen fel kell lépni” – tette hozzá a Fidesz frakcióvezetője. Arról is beszélt, hogy előkészítési szakaszban van a külföldi kampányfinanszírozás tilalmát szigorító módosítás kidolgozása. Erről lapunknak kijelentette: át kell gondolni, hogy a pártok gazdálkodására vonatkozó szabályok legyenek érvényesek minden választáson induló szervezetre. Ez azt jelentené, hogy egy ilyen módosítás érintené a választásokon indulni szándékozó civil szervezeteket is.

Támogatják az átláthatóságot

Az Index megkeresésére küldött válaszában az LMP közölte: támogatnak minden olyan javaslatot, amely átláthatóbbá teszi a kampányfinanszírozást, különös tekintettel azokra a javaslatokra, amelyek kizárják a külföldi befolyásszerzés lehetőségét.

Éppen ezért is küzd az LMP az ellen, hogy Magyarország akkumulátorgyarmattá váljon, hiszen az nagymértékben növelné a külföldi nagyvállalatok befolyását hazánk természeti értékeinek rovására

– olvasható a zöldpárt közleményében. A Kocsis Máté által említett konkrét javaslat ügyében az LMP jelezte: álláspontjukat akkor tudják majd ismertetni, ha az benyújtásra kerül.

„A rubeljobboldal ügye komoly veszély”

A Párbeszéd – Zöldek szerint ma Magyarországon a legsúlyosabb nemzetbiztonsági kockázatot az jelenti, hogy „Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke a háborús bűnös Oroszország és annak háborús bűnös elnöke, Vlagyimir Putyin bábja, gazdasági, politikai érdekeinek kiszolgálója, terjeszkedésének kritikátlan képviselője, előretolt európai uniós ügynöke”.

Közleményében az ellenzéki párt hozzátette: ugyanígy nemzetbiztonsági kockázatot jelent, hogy Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke „mérgező akkumulátorgyárakkal, az országot eladósító Budapest–Belgrád vasútvonallal és más szolgahű projektekkel kínai gyarmattá zülleszti Magyarországot”. A Párbeszéd – Zöldek szerint hasonlóképpen a nemzetbiztonsági kockázat felé mutat, „legalábbis a magyarok érdekeivel ellentétes, hogy Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke korrupt, hazug, antidemokratikus kül- és belpolitikát folytat, amelynek nyomán az Európai Unió visszatartja a magyaroknak járó uniós forrásokat, súlyos károkat okozva ezzel.”

Az ellenzéki párt következtetése az, hogy

ma Magyarország nem Magyarország, hanem Oroszország, Kína és a Fidesz-klikk érdekei szerint működik titkos vagy titkolt gazdasági, pénzügyi, politikai, nemzetbiztonsági kitettség mentén.

A Párbeszéd – Zöldek ennek nyomán várja „a regényes fordulatokkal operáló, ténybeli megállapításait illetően jelentős kihívásokkal küszködő Nemzeti Információs Központ jelentését a valódi nemzetbiztonsági kockázatot jelentő letelepedési kötvényektől a kémbankon át a kamucégekig, a guruló rubelektől a jüanokig”.

A párt egyébként szinte teljes mértékben egyetértene „az orosz és kínai érdekekhez asszisztáló” Kocsis Máté nyilatkozatával, csak a „dollár” és a „dollárbaloldal” kitételt javítanák:

Jól láttatja, hogyan váltották néhányan rubelre a hazájukat. Összességében a rubeljobboldal ügye komoly veszély Magyarország szuverenitására nézve, ami ellen fel kell lépni.

Az ellenzéki párt ismételten leszögezte: a 2022-es országgyűlési választási kampányban semmilyen törvénybe ütköző támogatást nem fogadtak el.

„Az adományok között dollár nem volt”

A 99 Mozgalom Egyesület adományai ügyében Karácsony Gergely a Facebook-oldalán reagált a titkosítás alól feloldott jelentésben foglaltakra. A főpolgármester szerint bármit is állít „a lakájmédia, még a propagandaminiszter irányítása alatt működő titkosszolgálat sem tett olyan állítást a jelentésében, ami szerint a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület adományai külföldről származtak volna”.

Karácsony Gergely leszögezte: az Egyesület a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően zárt adománygyűjtő láda útján gyűjtött mikroadományokat.

Ezeket az adományokat az egyesület ügyvezetője fizette be az egyesület bankszámlájára a jogszabályi követelményekkel összhangban. Ez onnan is tudható, hogy benne van a nyilvános beszámolóban. Nagy titkosszolgálati akciót igazán nem igényel. De azt még a titkosszolgálati jelentés is rögzíti, hogy az adományok között dollár nem volt. Igaz, rubel se

– fogalmazott a főpolgármester a közösségi oldalán.

A nekünk adott interjúban Kocsis Máté is kitért Karácsony Gergely egykori egyesületére, amelyről szó van a titkosítás alól feloldott dokumentumban.

Minden részlete izgalmas és tanulságos, de van egy rész, amelyik számomra különösen figyelemreméltó. Egy hétköznapi ember mintegy 600 millió forintnak megfelelő valutát fizetett be több részletben, készpénzben, különböző helyeken, ugyanarra a számlára, miközben neki sosem volt ennyi pénze. Mondjuk úgy, hogy minimum szokatlan. Majd Karácsony Gergely rövid életű 99 Mozgalmánál hirtelen megjelent szintén 600 millió forint, amelyből főpolgármester urunk szerepelgetett, amíg meg nem unta a kampányt, ha még emlékszik erre a részre valaki. Ezt követően, amikor Karácsonyt Márki-Zayra cserélték, elvették szegénytől ezeket a pénzeket, a mini mozgalmát meg becsukták. Összevissza küldözgették a dollárokat, és igen, abból kampányoltak

– fejtette ki a Fidesz frakcióvezetője az Indexnek.

„Nem fordulhatna elő kettős mérce”

A Jobbik – Konzervatívok szerint Kocsis Máté egy olyan kormány emblematikus arca, amelyik olyan civil szervezeteknek álcázott kormánypárti álcivileknek „talicskázza ki számolatlanul a magyar adófizetők pénzét, a közpénzmilliárdokat”, mint például a Civil Összefogás Fórum (CÖF) vagy a Megafon, „amelyek milliárdos kampányaikkal erősítik a 13 éve regnáló Orbán-rezsimet”.

Közleményében az ellenzéki párt hozzátette: Kocsis Máté megállapítása akár helytálló is lehetne, „ha nem egy velejéig korrupt, a magyar demokráciát leépítő és megcsúfoló, a választásokat rendre elcsaló pártot képviselne, amelynek kormánya magántőkealapokba szervezi ki az ellopott közpénzekből felvásárolt nemzeti vagyont, amelynek kamualapítványa közpénzen vásárolta fel és tulajdonolja szinte a teljes magyar médiát, és amelynek miniszterelnöke, külügyminisztere és vezető politikusai – ha már Kocsis Máté szóba hozta a nemzeti szuverenitást – orosz érdekeknek rendelik alá, illetve árulják el a magyar nemzeti érdekeinket és vezetik ki fokozatosan az Európai Unióból szeretett hazánkat, Magyarországot.”

A Jobbik – Konzervatívok kizárólag olyan javaslatot tudna támogatni, amely nemcsak a választáson deklaráltan induló szervezetekre vonatkozna, hanem azokra is, amelyek egyértelműen politikai kampánytevékenységet folytatnak és azzal egy politikai szervezetet segítenek. A párt szerint ilyen a kormányt segítő „kamucivil, közpénzmilliárdokkal telepumpált” CÖF is.

„Egy normális országban egy ilyen jellegű szabályozásban nem fordulhatna elő kettős mérce; mi, a Jobbik – Konzervatívok egy ilyen normális országban hiszünk, egy ilyen országban szeretnénk élni” – közölte az ellenzéki párt.

Feljelentik a Fideszt

CÖF-ügyben a Momentum tovább lépett, a párt bejelentette, hogy feljelentik a Fideszt a közpénzből nekik kampányoló Megafon és a Civil Összefogás Fórum miatt. Az indoklásuk szerint a Momentumot is sújtó, az Állami Számvevőszék által tervezett büntetés „hiteltelen és nem több politikai fegyvernél”, amit most a Fidesz ellen fordítanak.

Ha az Állami Számvevőszék komolyan veszi saját magát és munkáját, akkor nem kérdés, hogy szét kell néznie a Fidesz körül, illetve a közpénzből a Fideszt támogató és kiszolgáló Megafon és CÖF körül. Az az igazság, hogy amíg a Fideszt nem büntetik meg, minden bírság hiteltelen

– olvasható a Momentum közleményében.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk: hideg zuhanyként érte az ellenzéki összefogásban részt vevő pártokat, hogy 3,2 milliárd forintos bírságot kaphatnak külföldi kampányfinanszírozás miatt. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vonatkozó részletjelentéséről is megkérdeztük az ellenzéki pártokat, amelyek még vizsgálják a jogi lehetőségeket, ugyanakkor még döntés sem született bírságról. Nemrégiben a jogorvoslat lehetőségeiről nyilatkozott lapunknak a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.

„Zavaros és hiteltelen”

A Momentum az Indexnek ismét megerősítette, vezetőik és jogászaik vizsgálják a megkapott tervezetet, azonban már első pillantásra is „zavaros és hiteltelen” a tervezet. A párt szerint a tervezetnek és a belengetett bírságnak csak egyetlen célja van: ellehetetleníteni a Momentumot a 2024-es választások előtt. Közleményükben arra hívták fel a figyelmet, hogy amikor a Momentum gazdálkodását vizsgálta az ÁSZ, mindent rendben talált, a külföldi kampánytámogatások pedig Márki-Zay Péter mozgalmához – a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz – érkeztek.

A Momentum azt javasolja az ÁSZ-nak, hogy nézzen szét a Fidesz, illetve „a kormánypártokat közpénzből támogató és kiszolgáló” Megafon és CÖF körül inkább.

Az MSZP csak annyit válaszolt az Indexnek, hogy korábbi nyilatkozataikat fenntartják: betartották a kampány során a jogszabályi előírásokat, az ÁSZ részjelentés-tervezetében szereplő állításokat és megállapításokat továbbra is vizsgálják. „A Kocsis Máté által említett külföldi kampányfinanszírozás tilalmát szorgalmazó módosításról akkor tudunk véleményt mondani, ha annak részleteit megismerjük” – tette hozzá közleményében a párt.

A Demokratikus Koalíció sajtóirodája az Indexnek küldött válaszában azt írta, hogy a hivatkozott írásunk – a külföldi kampányfinanszírozás ügyében készült, titkosítás alól feloldott jelentésről szóló cikkünk – a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Karácsony Gergely által életre hívott 99 Mozgalom pénzügyeivel, finanszírozásával foglalkozik.

„Az égvilágon semmi közünk nincs”

A DK közölte, hogy ezekből a forrásokból nem kaptak, ezekről a forrásokról tudomásuk sem volt, „ahogy ezt korábban Márki-Zay Péter is kijelentette”. A párt azt írta az Indexnek, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom pénzügyeiről Márki-Zay Pétert, a 99 Mozgalom pénzügyeiről pedig Karácsony Gergelyt kérdezzük.

Előző cikkükben már ismertettük, hogy mit reagált a párt az ÁSZ jelentéstervezetére. A DK közölte, hogy nem tekintik az ÁSZ-t független és pártatlan állami intézménynek. „A Számvevőszék az elmúlt 13 évben a fideszes pártérdekek kiszolgálójává vált, tevékenységének jelentős részében az ellenzéki pártok ellehetetlenítésére törekszik” – tette közzé a párt.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik – Konzervatívok elnöke szerint is Márki-Zay Pétertől és Karácsony Gergelytől kell várni a válaszokat a külföldi kampánypénzek kérdésében. „Kíváncsian várom az ügyben Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely, valamint kollégáik magyarázatát, ha már egyszer az ő »pénzezgetésük« miatt minket akarnak megbüntetni” – írta a Facebook-oldalán a pártelnök, aki azt állítja, hogy minden kampánypénzzel elszámoltak, ezért nyilvános vitára hívja ki az Állami Számvevőszék elnökét.

A Jobbik – Konzervatívok „szakmailag megalapozatlannak, elfogadhatatlannak és felháborítónak” tartja, hogy olyan támogatások ügyében támadják a pártot, amellyel kapcsolatban Gyöngyösi Márton úgy fogalmazott: „az égvilágon semmi közünk nincs”.

„Nyilvánvalóan nem tartották be a szabályokat”

Az ÁSZ jelentéstervezetének ügyében Kocsis Máté az Indexnek azt mondta: a szabályokat a pártoknak pont úgy be kell tartaniuk, mint a vállalkozóknak a vállalkozásokra vonatkozó szabályokat vagy a sofőröknek az autóvezetés szabályait.

„Az ellenzéki pártok teljesen nyilvánvalóan nem tartották be a szabályokat. Ennek vannak következményei. Nekik nem a jogosítványukat veszik el, mint a szabálytalankodó sofőrökét, hanem az Állami Számvevőszék kénytelen a vonatkozó szankciókat alkalmazni. Semmi más nem történik” – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.

(Borítókép: Kocsis Máté 2023. június 22-én. Fotó: Németh Kata / Index)

Rovatok