Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt Orbán Viktor közeli munkatársa a Titan balesetéről

2023. június 29., csütörtök 09:16

„Mi, emberek gyakran hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mindenekfelett állunk, minden hatalmunkban áll, sőt még az Istennél is okosabbak vagyunk – fogalmazott bejegyzésében Nagy János. A Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár részletes párhuzamot vont a Titanic és a Titan baleset között.

A Titan – kísértetiesen hasonlítva a Titanicra – ugyanúgy meg akart hódítani valami olyasmit, ami az ember számára elérhetetlen – fogalmazott Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár és Orbán Viktor közeli munkatársa Facebook-posztjában.

Mint ismert, szerdán felszínre hozták a másfél hete eltűnt Titan búvárhajó roncsait. A búvárhajó egy pilótával és négy utassal a fedélzetén az 1912-ben elsüllyedt Titanic roncsaihoz tartott, de hirtelen elvesztette a kapcsolatot az ellátóhajóval.

Elsüllyeszthetetlennek mondták

Nagy János bejegyzését úgy kezdi, 1912-ben a Titanic egy nagyratörő és vakmerő vállalkozásként olyat akart alkotni, amit korábban még senki: rekordidő alatt átszelni az Atlanti-óceánt. Nagyobb és erősebb akart lenni a természetnél, le akarta igázni az óceánt, és ezt nem átallott fitogtatni sem.

Elsüllyeszthetetlennek mondták, sokan fennhéjázva hirdették: még maga Isten sem lenne képes elpusztítani

– fogalmazott Nagy János.

A Southamptonból induló luxus-óceánjárón úszómedence, törökfürdő és squashpálya is állt az első osztályú utasok rendelkezésére. A történetet és annak végét – mint egy népmesét – jól ismerhetjük a 11 Oscar-díjat nyert James Cameron-filmből, Kate Winslet és Leonardo DiCaprio felejthetetlen alakításával – tette hozzá.

Majd arra is kitért, idén „a Titan merülőhajó – még a nevével is – talán Istent akarta kísérteni, amikor milliárdos utasaival útnak indult a 3821 méteres mélységbe. Magát mindenhatónak mondta, a természetet akarta legyőzni.”

Nagy János szerint a merülőhajó célja nem volt más, mint a Titanic hajóroncsának megtekintése, „ám 500 méterrel a cél előtt egyszerűen összeroppant, utasai pedig azonnal szörnyethaltak”.

„Hajlamosak vagyunk azt gondolni, mindenekfelett állunk”

Az államtitkár szerint rögtön fel is merül a kérdés: vajon illendő dolog-e egy sírhelyet turistaként látogatni?

„Világszerte sok temetőt látogathatunk érdeklődőként, gondoljunk csak a párizsi Père-Lachaise-re, az auschwitzi haláltáborra vagy épp a budapesti Fiumei úti sírkertre. Amíg mindezt tiszteletteljes érdeklődéssel tesszük, azt gondolom, senki ellen nem vétünk.”

A Titan – kísértetiesen hasonlítva a Titanicra – ugyanúgy meg akart hódítani valami olyasmit, ami az ember számára elérhetetlen. A technika egyre nagyobb ívű vívmányaival egyre többet és többet akarunk. A magasságot és a mélységet is akarjuk. Ahogyan az ószövetségi Bábel tornya történetében: az ember bűnös törekvése, hogy ne ismerje el Istent, az égig érjen, és maga is olyanná akarjon válni, mint alkotója

– tette hozzá.

Ezt követően Nagy János úgy fogalmaz, hogy mi, emberek gyakran hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy mindenek felett állunk, minden hatalmunkban áll, 

sőt még az Istennél is okosabbak vagyunk.

„Pedig tudnunk kell: van nagyobb erő, mint az ember; nevezhetjük azt a természet erejének vagy a mindenható Istennek. Úgy látszik, bizonyos dolgokat újra és újra át kell ismételnie az emberiségnek” – fogalmazott.

Az államtitkár a bejegyzését úgy zárja, hogy a Titanic szerencsétlenségében közel ezerötszáz, a Titan tragédiájában öt embert nyelt el az Atlanti-óceán.

„Az emlékükre álljon itt az a zsoltár, amelyet állítólag a süllyedő Titanicon a zenekar utoljára játszott: »Csillagvilágokat / Elhagyva már, / Elfáradt lelkem is / Hazatalál. Hozzád ha eljutok, / Lábadhoz roskadok: / Ottan megnyughatok / Örökre én!«” – zárta gondolatait.

Rovatok