Index Vakbarát Hírportál

Egyszerűbb lett az átjutás Szlovákiába

2023. június 29., csütörtök 15:53

Átadták az új kompjáratot a magyarországi Neszmély és a szlovákiai Dunaradvány között, ami kiválóan példázza a jószomszédi kapcsolatokat és a remek határ menti együttműködést – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a helyszínen.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az avatóünnepségen stratégiai jelentőségű kormányzati feladatnak nevezte a minél több határátkelő nyitását, kiemelve, hogy 2010-ben 22 átkelőpont volt a két ország között, ami mára 36-ra nőtt Orbán Viktor magyar és Robert Fico korábbi szlovák miniszterelnök megállapodása nyomán. „Ez jó Szlovákiának, jó Magyarországnak, jó a szlovákoknak és jó a magyaroknak” – húzta alá Szijjártó Péter.

Minden egyes ilyen átkelési pont létrehozása megszabadít minket egy méltatlan helyzettől. Az mégiscsak egy méltatlan helyzet, hogy a miniszter úr megnézte a dunaradványi oldalt, majd kellett jönniük autóval körülbelül egy órát, hogy ideérjenek egy olyan pontra, amit láttak a másik oldalról. És ezzel így voltak a határ túloldalán élő emberek az elmúlt években, évtizedekben

– folytatta.

Közölte azt is, hogy idén még négy átkelési pont átadása van tervben, köztük van három Ipoly-híd, és egy útkapcsolat az ország keleti felében. Így már negyven átkelési pont lesz a két ország között. 

2,2 milliárd forintos beruházás

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a mintegy 2,2 milliárd forintos, európai uniós társfinanszírozással megvalósult beruházással üzembe állított hajó 80 embert vagy 40 főt és 8 gépjárművet szállíthat. Az utasok a szolgáltatást hétköznapokon 8, hétvégi napokon 16 alkalommal vehetik igénybe. Az átkelés ideje 6–10 perc lesz, de ez függ a vízállástól és a sodrás sebességétől is.

Úgy vélekedett, hogy az új kapcsolat jól mutatja a remek határ menti együttműködést, az EU-s források hatékony felhasználását. „Ez is persze világosan mutatja, micsoda lehetőségeket vesznek el tőlünk azok, akik teljesen törvény- és szabályellenesen nem adják oda a nekünk járó európai uniós forrásokat. Az meg csak pluszszégyen, hogy vannak olyanok, akik Magyarországról mindezt még támogatják is” – hangsúlyozta.

A miniszter aláhúzta, hogy a tengerparttal nem rendelkező Magyarország számára stratégiai kérdés az elegendő számú határátkelési pont megléte a szomszédos államokkal. Ráadásul ez Szlovákia esetében különösen igaz, hiszen ez Magyarország leghosszabb határa, amelynek a két oldalán baráti, családi közösségek élnek.

Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnere

Elmondta, mára Szlovákia vált Magyarország legnagyobb kereskedelmi partnerévé, a kétoldalú forgalom tavaly 17 milliárd euróval óriási rekordot döntött, és a szomszédos ország a magyar vállalatok beruházásainak negyedik legfontosabb célpontja.

Magyarország és Szlovákia együttműködése igazi sikertörténetté vált, fontos ügyekben erősítjük egymást, hozzájárulunk egymás gazdaságának növekedéséhez és egymás biztonságának erősítéséhez

– szögezte le.

Rovatok