Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij frakcióvezetője: Orbán az ügynök az Európai Unión belül

2023. június 30., péntek 08:09 | aznap frissítve

David Arakhamija, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pártjának vezetője súlyos vádakat fogalmazott meg Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel szemben. „Orbán ügynök az Európai Unión belül, hogy megvédje az orosz értékeket” – mondta Arakhamija csütörtökön a brüsszeli politikai tárgyalások margóján.

Azt is elmondta, hogy nagyon csalódottak Orbán Viktor magyar miniszterelnök viselkedése miatt. Azonban hangsúlyozta, hogy ez nem terjed ki a magyar emberekre, akik szerinte sok menekültet fogadtak be Ukrajnából.

Arakhamija nem hozott konkrét példákat a magyar kormányfő állítólagos ügynöki tevékenységére, azonban A KLEINE ZEITUNG SZERINT az uniós partnerei is azzal vádolják, hogy oroszbarát.

Magyarország jelenleg blokkolja az Ukrán Fegyveres Erők fegyver- és felszerelésszállítására szánt uniós forrásokat.

Diplomaták szerint a magyar kormány tiltakozik az ellen, hogy Ukrajna felvette a magyar OTP Bankot az orosz agressziós háború támogatóinak listájára. Orbán Viktor az elmúlt hónapokban többször is megakadályozta az Oroszország elleni újabb uniós szankciókat – például a teljes olajembargót vagy a Kirill orosz ortodox pátriárka ellen tervezett büntetőintézkedéseket.

Arakhamija részt vett az Európai Parlament liberális frakciójának az EU-csúcstalálkozót megelőző brüsszeli ülésén. A találkozóra meghívták Christian Lindner FDP-pártelnököt és Emmanuel Macron francia elnököt is.

Rovatok