Index Vakbarát Hírportál

Mától minden megváltozik a hulladékgazdálkodásban

2023. július 1., szombat 15:28

Július elsejétől országszerte átalakul a hulladékgazdálkodás, de azt ígérik, a lakosságnak a mindennapokban a szolgáltatás nyújtása tekintetében ez nem jelent változást.

Az Energiaügyi Minisztérium közleményében Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkárt idézve úgy fogalmaztak,

július elsejétől országszerte átalakul a hulladékgazdálkodás, az állam helyett a MOL vállalata veszi át, gyűjti, szállítja és előkezeli a lakosságtól, az intézményektől és a gazdálkodó szervezetektől származó hulladékot. Az új koncessziós rendszerben változatlanok maradnak a rezsicsökkentett szemétszállítási díjak, javul a szolgáltatás minősége, és tisztább, zöldebb lesz hazánk. Magyarország ezzel egyidejűleg brüsszeli előírásra bevezeti a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, amelyben a gyártóknak a »szennyező fizet« elve alapján emelt díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére.

Az államtitkár hozzátette, a családok védelme érdekében a hulladékgazdálkodásban is fenntartják a rezsicsökkentést, „emellett az új rendszer hosszú távon garantálja a szolgáltatás országosan egységes, magas színvonalú, fenntartható működését. Ez hozzájárul a körforgásos gazdaságra történő átálláshoz, amelyben egyre kevesebb termék válik hulladékká, és a képződő hulladék a lehető legnagyobb arányban nyersanyagként hasznosul újra”.

Júliustól a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. végzi a háztartások és a gazdálkodó szervezetek települési hulladékának és kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékekből képződő hulladékának átvételét, gyűjtését, elszállítását és előkezelését, kereskedelmét és kezelésre történő átadását, illetve az ezek által érintett hulladékgazdálkodási létesítmények fenntartását, üzemeltetését, fejlesztését. Mindez a lakosságnak a mindennapokban a szolgáltatás nyújtása tekintetében nem jelent változást.

A „szennyező fizet” elve arra ösztönzi a gyártókat, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék és csomagolóanyag, illetve környezetbarát anyagokat használjanak. Ezzel hatékonyabbá válik a hulladékgazdálkodás, és emelkedhetnek a hulladékgyűjtési és -hasznosítási arányok, ami segíti a hulladékokból előállított másodnyersanyagok kínálatának növekedését és a hulladéklerakás csökkenését.

Rovatok