Index Vakbarát Hírportál

Véget ért a tavaszi érettségi időszak, és ezzel egy korszak is lezárult a hazai oktatásban

2023. július 1., szombat 13:07

2024-ben befejezi a középiskolát az az évfolyam, amely 2020-ban az új Nemzeti alaptanterv (Nat) alapján kezdte meg a tanulmányait. Ez egyben azt is jelenti, hogy jövőre nemcsak a felvételi rendszer, hanem az érettségi is jelentősen átalakul, összeszedtük a legfontosabb változásokat.

Június 30-án véget ért a 2022/2023-as tavaszi érettségi időszak, ezzel pedig egy korszak is lezárult a hazai oktatásban, jövőre ugyanis teljesen új alapokra kerülnek a vizsgák, aminek a legfőbb oka az, hogy 2024-ben azok számára is elérkezik a legfontosabb középiskolai megmérettetés, akik 2020-ban az új Nemzeti alaptanterv szerint kezdték meg a tanulmányaikat.

Bár azok, akik 2022 óta előrehozott vizsgát tettek, részben már megízlelhették, milyen az új követelményrendszer, ám az széles körben csak jövőre válik majd ismertté. Fontos tudni, hogy azoknak, akik 2023 őszén terveznek érettségizni, még a régi, 2012-es Nat-ra épülő vizsgakövetelményekkel kell számolni.

Nem mindenki elégedett az újításokkal

Az Oktatási Hivatal még 2021 októberében közzétette a 2024. május–júniusi vizsgaidőszaktól érvényes mintafeladatokat.

Amit kiemelnénk, hogy a természettudományos tárgyaknál a vizsgázók ezentúl saját projektmunkát is bemutathatnak.

Érdemi változás várható a történelem- és a magyarérettségin is, előbbinél leginkább a témakörökbe nyúltak bele, a Történelemtanárok Egylete egy korábbi közleményében több évtizedes visszalépésről beszélt.

„Kifogásoljuk a politikatörténeti témák arányának növelését, mivel ez ellentétes a korszerű történelemtanítás trendjével, egyszersmind az életmódtörténet visszaszorulása megnehezíti a múltban élt emberek életének megismerését, megértését” – írták, hozzátéve, hogy a módosítások nyomán csökken a társadalom-, életmód- és gazdaság-, és így nő az eszme- és vallástörténet aránya az eddigi 10 százalékról 17-23 százalékra.

Egy másik szakmai szervezet ugyanakkor pozitívan fejleményekről beszélt, a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete állásfoglalásában többek között azt írta:

A kompetenciák megfogalmazása tömörebbé, egyértelműbbé, jobban alkalmazhatóvá vált, ami segítheti az érettségi vizsgára való felkészülést. Emellett örvendetes, hogy az emelt és középszint közötti kisebb átfedések megszűntek.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a középszintű érettségi lexikai követelménye továbbra is megegyezik a kerettantervben szereplő adatokkal, a tematika jelentős mértékben nem változott.

Ami a magyarérettségit illeti:

A Magyartanárok Egyesületének elnöke a változásokat az alábbiak szerint kommentálta az Indexnek:

„Nem szerencsés, hogy már az írásbelin előjönnek nyelvtani kérdések, ez a jövőben csak tovább növeli a tantárgy népszerűtlenségét. A társadalmi sikerességre felkészítő, kommunikáció-központú szövegalkotási feladat pedig – amely egy kifejezetten modern eleme a vizsgának – kikerül. Ez egyértelmű visszalépés, amely hatalmas kárt okoz a tanulóknak” – fejtette ki Arató László, aki szintén erős kritikát fogalmazott meg arról, hogy a szövegalkotás helyett bekerül egy műveltségi teszt, úgy véli, az „Damoklész kardjaként leng majd a diákok és a tanárok feje felett”.

A felvételi is változik

Az érettségi vizsgák mellett a felvételi rendszer is átalakul, a folyamat pedig már idén elkezdődött, de a hangsúlyos változások csak jövőre lépnek életbe.

A legfontosabbak 2023-ban:

A legfontosabbak 2024-ben:

(Borítókép:  Papajcsik Péter / Index)

Rovatok