Index Vakbarát Hírportál

A MOK veszélyesnek tartja az Országgyűlés döntését

2023. július 4., kedd 16:48

A Magyar Orvosi Kamara úgy látja, a módosítás tovább súlyosbíthatja a diagnosztikában és a járóbeteg-szakellátásban a szakemberhiányt.

A Magyar Orvosi Kamara vezetése

veszélyesnek tartja, hogy a 2024-es költségvetést megalapozó törvénybe illesztve a társadalmi, szakmai egyeztetést és parlamenti vitát megkerülve, a Törvényalkotási Bizottság által benyújtva az egészségügy működését, a betegek ellátását jelentősen érintő módosításokat fogadott el az Országgyűlés.

A szervezet hangsúlyozta, „a most jóváhagyott szabályok nyomán a jövő évben állami kezelésbe vonják a társadalombiztosítás terhére végzett CT- és MR-vizsgálatokat, illetve újabb lépést tesznek az önkormányzati szakrendelők államosítása felé”.

Közleményükben úgy vélekedtek, hogy „a hatástanulmányokkal megalapozott, szakmai konszenzusos döntéshozatalt megkerülő államosítás tovább ronthatja a diagnosztikában és a járóbeteg-szakellátásban már jelenleg is kritikus mértékű szakemberhiányt, mindez növelheti a várólistákat, rontja a daganatos, a mozgásszervi, valamint a szív- érrendszeri betegek gyógyulási esélyeit, és még több beteget kényszerít a magánellátásba”.

Rovatok