Index Vakbarát Hírportál

Sikert érhetett el Orbán Viktor Brüsszellel szemben?

2023. július 5., szerda 10:07

A brüsszeli Politico című lap úgy értesült, hogy az uniós vezetés kisebb engedményeket tehet a magyar kormányfőnek azután, hogy Orbán Viktor az előző héten blokkolta az unió költségvetésének módosítását.

Mint arról írtunk, az előző héten tartották az európai állam- és kormányfők csúcstalálkozóját. Az ülésen Orbán Viktor kifogásolta egyrészt a migrációs paktumot, másrészt pedig azt, hogy az uniós vezetés újabb összegek befizetésére kérné a tagállamokat, mivel kifogytak a pénzből.

Ezzel kapcsolatban osztott meg újabb információkat most a Politico. A lap szerint Orbán Viktor továbbra is azzal fenyegetőzik, hogy nem járul hozzá a költségvetés módosításához és az Ukrajnának szánt újabb támogatásokhoz. A lap szerint az unió soros elnökségét betöltő Spanyolország már azon dolgozik, hogy létrejöjjön valamilyen kompromisszum.

A Politicónak nyilatkozó uniós tisztviselők azt is elmondták, ez miként valósulhatna meg:

a módosított költségvetésbe foglalhatnának bizonyos engedményeket azokkal az uniós forrásokkal kapcsolatban, amelyekhez Magyarország hónapok óta nem jut hozzá. 

A tisztviselők szerint az nem valószínű, hogy a helyreállítási alap forrásait megnyitnák addig, amíg a jogállamisági kérdéseket Magyarország nem kezeli. Arra viszont egyikük látott esélyt, hogy az Erasmus-program terén engedményeket tehetnek. Emlékezetes, az idei év elején derült ki, hogy a nemzetközi uniós ösztöndíjprogramról, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból is kizárhatják az alapítványi fenntartású egyetemeket amiatt, hogy a kuratóriumaik politikai befolyás alatt állnak. 

Most ez lehet az a terület, ahol a magyar kormány engedményeket kaphat azért cserébe, ha eláll az uniós döntéshozatal blokkolásától. A Politico azt is megjegyzi, hogy ezen a téren a kormány már lépéseket tett a célból, hogy eltávolítsák a politikusokat az egyetemi alapítványokból.

Ráadásul a következő egyetemi félévben esedékes ösztöndíjakról júliusban mindenképp dönteni kellene, tehát szorít az idő, ami szintén arra ösztönözheti Brüsszelt, hogy ezen a téren engedjen a kormánynak. Egy korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy ezekről az ösztöndíjakról legkésőbb július 18-áig döntést kellene hozni. 

Rovatok