Index Vakbarát Hírportál

Három pont, amiben egyetért a kormány és az ellenzék

2023. július 5., szerda 06:13

Nem túlzás azt állítani, hogy csoda történt Esztergomban, legalábbis a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlési határozata erről árulkodik – tudta meg az Index. A közös ügy az uniós források mielőbbi rendelkezésre bocsátása lett, ezért együttes erővel a brüsszeli döntéshozókhoz fordultak.

Esztergomban ülésezett a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ). Szita Károly, aki Kaposvárt 1994-től vezeti, az MJVSZ-t pedig 2014 óta, azon ritka pillanatok egyikét élhette meg a közgyűlésen, hogy van, amiben még egyetértenek a kormánypárti és az ellenzéki városvezetők is.

Pedig akadnak bőven olyan ellenzéki erős emberek, akik akár szakmai, akár politikai okokból, de a legritkább esetben sem értenek egyet a Fidesz–KDNP színeit képviselő társaikkal.

Ritka pillanat: nagy az egyetértés

Ugyanakkor a mostani közgyűlési határozatból kiderült, hogy Magyarország megyei jogú városainak polgármesterei, a Magyarországnak járó uniós források kifizetésénél egységesen arra kérik az Európai Unió döntéshozóit, hogy:

  1. A települések – számukra elsőrendű fontosságú – fejlesztéséhez nélkülözhetetlen, az európai uniós operatív programokban rendelkezésre álló forrásokat mihamarabb biztosítsák.
  2. Városaik jövője érdekében kulcsfontosságú a fiatalok minőségi oktatása, amelynek legfontosabb feltétele a magyar pedagógusok bérének mielőbbi rendezése. Ezért kérik, hogy az unió kezelje ezen támogatásokat kiemelt fontossággal. Tekintettel arra, hogy a pedagógusok bérrendezését a magyar kormány részben európai uniós forrásból kívánja finanszírozni, kérik, hogy az ehhez szükséges mértékű forrást soron kívül biztosítsák Magyarország részére.
  3. Településeik polgárainak minőségi egészségügyi ellátásához alapvetően fontos az egészségügy fejlesztése. Tekintettel arra, hogy az egészségügy fejlesztését a magyar kormány részben európai uniós forrásból kívánja finanszírozni, kérik, hogy az ehhez szükséges mértékű forrást soron kívül biztosítsák Magyarország részére.

Bóka János, az új fiú a csapatban

Ha már Magyarország és az uniós intézményrendszer, érdemi fejlemény, hogy augusztus 1-jével létrejön az Európai Ügyek Minisztériuma az igazságügyi tárcából történő kiválással. Az erről szóló törvényjavaslatot kedden kivételes eljárásban tárgyalta az Országgyűlés.

A Bóka János vezetésével létrejövő új minisztérium létrehozását a 2024. második félévi soros uniós magyar elnökségi feladatok eredményes előkészítésével és lebonyolításával magyarázták. A kormányzati indoklás szerint az új tárca létrehozása megmutatja a magyar kormány elkötelezettségét abban, hogy a korábbihoz hasonlóan ismét sikerre vigye a magyar uniós elnökséget.

Ne feledjük, az eddig az Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkáraként működő Bókán kívül Navracsics Tibor továbbra is a porondon van, aki tárca nélküli miniszterként a területfejlesztés mellett az európai uniós források felhasználásáért is felel. Bóka János azt követően lett az európai uniós ügyek minisztere, hogy eldőlt, Tuzson Bence váltja a július 31-én távozó Varga Juditot az igazságügyi tárca élén, ahol egy megtisztított portfóliót kapott.

Rovatok