Index Vakbarát Hírportál

Momentum: 100 ezer forintjába kerül egy családnak a státusztörvény

2023. július 6., csütörtök 16:50

Az ellenzék szerint a kormány válságba taszította az oktatást, ezért a szülőknek a zsebükbe kell nyúlniuk, hogy gyerekeik tovább tudjanak tanulni. Az LMP egy környezetvédelmi miniszterért lobbizik a kormánynál. A DK szerint az orbáni infláció miatt több mint 7 százalékkal kevesebb a vásárló a boltokban. Ellenzéki reakciók a csütörtöki események után.

„Egy átlagos magyar családnak havi 100 ezer forintjába kerülhet a kormánypárt által kedden elfogadott státusztörvény” – írta közleményében Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője reagálva arra, hogy Novák Katalin köztársasági elnök aláírta a státusztörvényt. Donáth szerint a jogszabály hatására „eddig nem látott szintre emelkedhet a már most is drámai tanárhiányt. Ennek következtében pedig aki szeretné, hogy a gyermekének esélye maradjon a továbbtanulásra és a jól fizető munkahelyre, kénytelen gyermekenként heti 2-3 magánórát fizetni."

A Momentum EP-képviselője úgy számolta, hogy ez egy két iskolás gyermeket nevelő családnak heti 2030 ezer forintjába kerül, havonta pedig a 100 ezer forintot is meghaladhatja. Ennyit kell fizetnie átlagosan egy családnak ma, hogy esélye legyen pótolni azt a tudást, amit az állami oktatás már nem ad meg. „Ennyibe kerül egy átlag magyar családnak, hogy a kormány válságba taszította az oktatást” – jelentette ki Donáth, aki szerint lassan minden szülő megismeri a magántanárok szolgáltatásait, a matek felkészítőtől a történelem különórán keresztül a magánnyelvtanárig, de európai szintű oktatásra így sincs esélyük a magyar családoknak. Heti 2-3 különóra ugyanis nem pótolhatja a működőképes állami közoktatási rendszer hiányát.

Aki pedig nem tudja kifizetni ezt a brutális összeget, annak a jövőhöz szükséges tudás hiánya, a rosszul fizető munkahelyek és a kilátástalanság a büntetése. Így bünteti a nemzetellenes kormány a magyar családokat

– tette hozzá Donáth Anna.

A bosszútörvény és Orbán Viktor bábja

A Párbeszéd – ZÖLDEK is a státusztörvényt támadta mai kommünikéjében. Szerintük a „bosszútörvény” támadás Magyarország társadalma, kultúrája és polgárai ellen. 

„Ahogy a fideszes Alaptörvény szerint Magyarország nevében már nem is köztársaság, úgy annak elnöke sem testesíti meg a nemzet egységét. Hiába nevezik ugyanis hivatalosan Novák Katalint köztársasági elnöknek, a bosszútörvény mai aláírásával végérvényesen megerősítette: nem más, mint Orbán Viktor Fidesz-fülbevalós, hithű bábja.”

„Demokráciákban egy ilyen, Belügyminisztériumból érkező, nyugalmazott vezérezredes által névre vett szöveget a parlament nekifutás nélkül visszaküld, mert ellentétes a pedagógusok, a diákok, a XXI. századi oktatás, végső soron Magyarország érdekeivel. Ehhez képest Magyarországon egy aljas, korrupt, összeszerelő-üzemekre fölesküdött tolvajbanda nem csupán megszavazza, hanem elvbarátjával a pecsétet is azonnal rányomatja e szégyenletes koholmányra" – írta a Párbeszéd – ZÖLDEK.

DK: 7,3 százalékkal kevesebb vásárló

„A kormány az orbáni inflációval és az áremelésekkel nélkülözésbe taszította a családokat és a nyugdíjasokat” – jelentette ki online sajtótájékoztatóján a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője. Barkóczi Balázs a KSH felmérésére hivatkozott, miszerint májusban a kiskereskedelem forgalmának volumene – jelentős bázishatás mellett – a nyers adat szerint 12,7 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 12,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.

A képviselő hozzátette, az élelmiszerboltokban 7,3 százalékkal vásároltak kevesebbet az emberek, mint egy évvel korábban.

Ezalatt a kormány áfabevételei jelentősen nőttek, ez így együtt pedig azt jelenti, hogy „úgy fizetünk többet a bevásárlásnál, hogy közben egyre kevesebb dolgot veszünk” – fogalmazott az ellenzéki politikus. A szóvivő azt is kiemelte, hogy Magyarországon háromszor akkora az infláció, mint az EU-s átlag, és a KSH adatai szerint az elmúlt két évben szinte minden alapélelmiszer ára megduplázódott.

Miért van még Gulyás Gergely a helyén?

A Jobbik – Konzervatívok is közleményben reagált a csütörtöki Kormányinfóra. Az ellenzéki párt szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter ma olyan elképesztő kijelentésekre ragadtatta magát a Kormányinfón, minthogy ők az elejétől kezdve elítélték az orosz agressziót, vagy hogy a státusztörvény esetében mindenről egyeztettek, ezért a végére már nem is tiltakozott senki az ellen. A Jobbik Konzervatívok szerint Gulyás Gergely nem maradhatna a helyén.

Ilyen ordas hazugságok és a magyar választók ennyire nyílt ostobának nézése után egy normális országban az illetőnek sűrű bocsánatkérések közepette kellene távoznia a pozíciójából!

– írták közleményükben.

A párt szerint „Orbánék oroszbarát politikája miatt nem jön a magyar embereknek járó EU-s pénz, és arra készülnek, hogy kivezetik hazánkat az unióból. A kormányon kívül mindenki által elítélt cselédtörvény pedig a jövővel szemben elkövetett történelmi bűn, ahogyan az is, hogy a Fidesz által csődközelbe juttatott gazdaság olyan szintű válsághoz vezetett, hogy a megszorítások kormánya már a családtámogatási rendszeren is szigorít.”

LMP: Sok sületlenség az akkumulátorgyárakról

Az LMP személyes konzultációt ajánl Orbán Viktornak az akkumulátorgyárakról, hogy a miniszterelnök „többet tudjon az akkumulátor-nagyhatalmi törekvések kockázatairól”. Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta:

ha a kormánynak lenne egy jó környezetvédelmi minisztériuma, élén egy felkészült miniszterrel, akkor Orbán Viktor nem mondana ennyi sületlenséget az akkumulátorgyárakról.

A politikus kiemelte: az LMP támogatja az e-mobilitást, és a párt tagjai tudják, hogy az e-mobilitáshoz akkumulátorgyártásra van szükség. Ugyanakkor azt is tudják, hogy az ország igényeit kielégítik a már meglévő akkumulátorgyárak Magyarországon, az újabbak a külföldi igényeket fogják kiszolgálni, Magyarországra rakva komoly ökológiai terhet. 

Az ellenzéki politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy a helyi lakosság csak a sajtóból értesül arról, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Kínában megegyezik egy-egy újabb gyár építéséről. Az LMP minden eszközzel igyekszik megakadályozni az újabb akkumulátorgyárak építését – jelentette ki Schmuck Erzsébet.

(Borítókép: Donáth Anna 2023. április 14-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok