Index Vakbarát Hírportál

Árpád hídi gázolás: 137-tel csapódott az autó a kerékpárosba

2023. július 7., péntek 12:48

Július elsején horrorisztikus közlekedési baleset történt az Árpád hídon a hajnali órákban, ami egy spontán verseny következménye lehetett – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteki sajtótájékoztatóján.

Balogh Ádám ezredes, a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szemtanúk szerint spontán versenyzés alakult ki két BMW és egy Mercedes között a Róbert Károly körúton, a Teve utcai lámpától. A két BMW-s nagy sebességgel száguldott a Róbert Károly körúton, amikor a Teve utcai kereszteződésben a lámpánál találkoztak a Mercedesszel. Amikor zöldet kaptak, mindhárom autó gyorsulni kezdett, a Mercedes jobbról, a kanyarodósávból, az egyik BMW pedig balról, a belső sávból előzte ki a normális sebességgel haladó autókat.

A hídon a Mercedes száguldott elöl, őt követték a BMW-k. A sofőrök szerint nem versenyeztek, a tanúvallomások szerint azonban egyértelműen ez történt.

Mind a három autó szabálytalanul előzve, növelve a sebességüket haladt. A Mercedes sofőrje azt mondta, hogy azért tett így, mert azt látta, hogy a BMW rátapadt.

Az ezredes hozzátette, hogy külső szemlélők szerint is versenyezhettek, a térfigyelő kamerákon jól látszik, hogy mennyivel gyorsabban mentek a többi autóshoz képest. 

A szakértői vélemény szerint a Mercedes 137 kilométer per órával haladt egy olyan helyen, ahol a megengedett sebesség 70 km/h.

A hídon történt ütközést az első BMW még el tudta kerülni, a második viszont már nem, és beleszáguldott a Mercedesbe. A vétlen kerékpárosnak két végtagja leszakadt. 

A Mercedes 33 éves sofőrje eddig kórházban volt, pénteken előállították, és előterjesztették a letartóztatását. A férfi elismerte tettét.

Mint kiderült, már többször is volt közúti szabálysértése és anyagi kárral járó balesete.

Mint ismert, július elsején a hajnali órákban egy módosított, 690 lóerős Mercedes AMG az Árpád hídon haladt a budai irányba, amikor a sofőr elvesztette az uralmát az autó felett, majd többször megpördült, és átszakítva a szalagkorlátot, elgázolt egy biciklist. A RACE-001 rendszámú kocsi ezek után továbbcsúszott, nekiment egy autónak, majd a fejére fordulva állt meg.

A 26 éves kerékpáros életét már nem tudták megmenteni. 

Giltner Attila, a Magyar Gyorsulási Szövetség vezetője az RTL-nek korábban azt mondta, hogy a Mercedes RACE-001 rendszámú autó vezetője nem számított rutintalannak, számos gyorsulási és pályaversenyen vett részt.

Az eset után Karácsony Gergely főpolgármester rendszerszintű problémáról beszélt. Azt is bejelentette, hogy az eset hatására sebességmérő kamerákat fognak felszerelni Budapest-szerte. Erre válaszul a BRFK már tavaly októberben kezdeményezte négy traffibox kihelyezését. A rendőrség az Indexszel azt közölte, ők minden eszközt biztosítottak, de a főváros még nem teljesítette vállalásait.

„Elkezdtük az előkészítését, hogy a város a saját infrastruktúráját használva felhelyezzen 48 ilyen sebességmérő kamerát” – mondta Karácsony Gergely az Index podcastjében csütörtökön, majd a műsorvezető, Rónai Egon kérdésére megerősítette: a kamerákat gyakorlatilag a fővárosi rendészet helyezi fel a fővárosi közútkezelő tulajdonában lévő oszlopokra – ennek vállalják az üzemelési költségeit úgy, hogy valójában az ebből származó bevétel, az nem náluk van.

„Én ebben, megmondom őszintén, azért vagyok indulatos, mert valójában nem értem, hogy az elmúlt években ez miért nem történt meg. És ráadásul nem vagyunk abban a pénzügyi helyzetben, hogy mindig oda ugorjunk, ahol valami hiátus van” – emelte ki Karácsony Gergely a podcastben, amelynek 45. percénél hallgathatja meg a főpolgármester részletes álláspontját az üggyel kapcsolatban. 

Hétfőn délutánra tüntetést szerveztek az Árpád híd lábához, hogy felhívják a figyelmet a védtelenül közlekedők biztonságára.

(Borítókép: Balogh Ádám, a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője 2023. július 7-én . Fotó: Karip Tímea / Index)

Rovatok