Index Vakbarát Hírportál

Hónapok óta várnak Karácsony Gergely lépésére a rendőrök

2023. július 6., csütörtök 10:35

A BRFK már tavaly októberben kezdeményezte négy traffibox kihelyezését. A rendőrség az Indexszel azt közölte, ők minden eszközt biztosítottak, de a főváros még nem teljesítette vállalásait.

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) 2022. október 13-án négy traffibox kihelyezését kezdeményezte a Főpolgármesternél. A helyszínek kiválasztásában a korábbi személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek számát és kimenetelét vettük figyelembe” – írta az Index megkeresésére a BRFK sajtóosztálya.

A rendőrség már szerelné a traffiboxokat

A szóbeli egyeztetések szerint a fix sebességmérő eszközöket és a szükséges szoftvert a BRFK biztosította – ez meg is történt – míg a telepítéshez szükséges talapzatok kiépítését és az áramellátást a fővárosi önkormányzat vállalta.

A rendőrség szerint a BRFK a traffiboxok telepítéséről már többször egyeztetett az önkormányzattal, de a vállalt talapzatok kiépítésére a mai napig nem került sor.

„Ha lennének sebességmérő kamerák és drákói szigorúságú büntetés, ezek a kretének egyből visszavennének az arcukból és a sebességből is” – írta Facebook-oldalán Karácsony Gergely az Árpád hídon történt szombati tragikus balesetről. A főpolgármester szerint a kamerák felszerelése állami feladat lenne, de a Főváros nem vár tovább: 48 sebességmérő kihelyezését készítette elő.

Mint arról korábban beszámoltunk, szombat hajnali 2 órakor egy nagy értékű Mercedes és egy BMW okozta a balesetet. Szemtanúk szerint mindkét autó száguldva hajtott fel a hídra, de az egyik sofőr elveszítette uralmát a jármű felett, és a két gépkocsi karambolozott.

Az ütközés következtében a Mercedes a szalagkorlátnak ütközött, és elütött egy szabályosan arra haladó biciklist, akinek mindkét lába leszakadt. A biciklis életéért a helyszínen sokáig küzdöttek a mentősök, végül a kórházban belehalt sérüléseibe.

Villamosmegállóba csapódott egy autó 

A Magyar Nemzet szerint a főpolgármester nem először próbál politikai tőkét kovácsolni szerencsétlen emberek halálából. Február 18-án Karácsony Gergely „azonnali egyeztetéseket kezdeményezett” a budapesti rendőrfőkapitánnyal, hogy közös intézkedési tervet dolgozzanak ki a halálos gázolások visszaszorítására. Akkor a VIII. kerületi Harminckettesek terénél egy autó a villamosmegállóba sodródott, és elütött egy ott várakozó 23 éves nőt, aki azonnal meghalt.

A főpolgármester akkor ezt írta:

a rendőrséggel közösen dolgunk van azzal, hogy ilyen ne fordulhasson elő. Budapest sem nappal, sem éjjel nem lehet a másokat veszélyeztető száguldozás terepe. El lehet és el kell érni a zéró toleranciát az ilyen közúti balesetekkel szemben, azt, hogy Budapesten nullára, igen, nullára csökkentsük a halálos közúti balesetek számát.

Karácsony Gergely a baleset után bejelentette, hogy legalább száz, egész nap működő traffipaxot helyeznek üzembe.

Kerestük az ügyben Karácsony Gergely sajtóosztályát, de egyelőre nem érkezett visszajelzés. A BRFK péntek délre sajtótájékoztatót hívott össze a traffiboxok ügyében.

Rovatok