Index Vakbarát Hírportál

A legsúlyosabb intézkedést hozta a bíróság az Árpád hídi tragédia okozójával szemben

2023. július 9., vasárnap 13:37

Bűnismétlés veszélye miatt a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelése mellett döntött a bíróság. A Fővárosi Főügyészség indítványozta a letartóztatását, amit el is rendeltek, így a következő harminc napját a börtönben tölti majd az Árpád hídi gázoló.

Mint arról már írtunk, július 1-jén horrorisztikus közlekedési baleset volt az Árpád hídon a hajnali órákban. A szemtanúk szerint spontán versenyzés alakult ki két BMW és egy Mercedes között a Róbert Károly körúton. A két BMW-s nagy sebességgel száguldott, amikor a Teve utcai kereszteződésben a lámpánál találkoztak egy Mercedesszel.

Miután zöldet kaptak, mindhárom autó gyorsulni kezdett, a Mercedes jobbról, a kanyarodósávból, az egyik BMW pedig balról, a belső sávból előzte a normális sebességgel haladó autókat. A hídon a Mercedes száguldott elöl, őt követték a BMW-k.

A 690 lóerős Mercedes AMG az Árpád hídon haladt a budai irányban, amikor a sofőr elvesztette az uralmát az autó felett, majd többször megpördült, és átszakítva a szalagkorlátot elgázolt egy biciklist. A 26 éves kerékpáros életét már nem tudták megmenteni.

Üzent a kerékpáros édesanyja

A múlt szombati baleset egyetlen, vétlen áldozata édesanyjának üzenetét a Totalcar közölte. A nő ebben arról ír, mivel nincs tapasztalata ekkora veszteség kezelésében és feldolgozásában, első fájdalmában írt néhány hozzászólást a témában nyilvános közösségi oldalakon, akkor úgy érezve, a benne kavargó érzelmek egy részének kiadása a hozzászólásokban segíthet a gyászfolyamatban.

Hozzászólásait viszont felhasználták egyes médiaoldalak, úgy beállítva, mintha az adott lapnak nyilatkozott volna. Bár tisztában volt vele, hogy nyilvános, bárki számára hozzáférhető, amit ír, nem gondolt ezekre a következményekre.

Tisztázta, hogy sem ő, sem a családtagjai nem nyilatkoztak, és a jövőben sem szeretnének.

Előzetes letartóztatásban a tragédia okozója

A Blikk  információi szerint a magas, vékony testalkatú férfi teljesen összetört, végigsírta a tárgyalását, ahol megismételte vallomását, miszerint versenyeztek a hídon. Emellett sajnálatát fejezte ki a történtek miatt.

A Fővárosi Törvényszék azt közölte az MTI-vel, hogy a  Budai Központi Kerületi Bíróság vasárnapi ülésén halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt elrendelte az Árpád hídon július elsején történt baleset okozójának letartóztatását,

ÍGY A KÖVETKEZŐ HARMINC NAPJÁT BÖRTÖNBEN TÖLTI AZ ÁRPÁD HÍDI GÁZOLÓ.

Azt írták, a férfi 00 óra 44 perckor Budapesten a Róbert Károly körúton – a Váci út irányából a Flórián tér irányába – haladt autójával a belső forgalmi sávban, majd az Árpád híd Népfürdő utcai felhajtójához érve a balra ívelő útkanyarulatban az autóval megcsúszott, és elveszítette uralmát a jármű felett.

Jobbra próbált ellenkormányozni, és az úttestről lesodródva a kerékpárutat elválasztó szalag- és csőkorlátnak ütközött, majd a kerékpárútra felcsapódva, a kiszakadt szalagkorláttal együtt nekiütközött a kerékpárúton vele szemben közlekedő kerékpárosnak.

Az autó visszacsapódott az úttestre és a tetejére borult, miközben a személygépkocsiból kifröccsenő olaj és fagyálló folyadék rácsapódott a középső forgalmi sávban mögötte érkező személygépkocsira.

Ezt követően a balesetet okozó autó az Árpád hídon a tetején csúszott a Flórián tér irányába,

majd a szalagkorlátnak ütközés helyétől körülbelül 70 méterre nekiütközött az Árpád hídon vele azonos irányból a belső forgalmi sávban közlekedő személygépkocsinak – részletezték.

A gyanúsított cselekménye – bizonyítottság esetén – halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége megállapítására alkalmas – írták közleményükben.

Kikapcsolta az ESP-t az autóban

Bár a sofőr büntetlen előéletű, az eljárás során beszerzett adatok alapján megalapozottan feltehető, hogy a balesetet okozó gépjárművet versenyzésre használja – fogalmaz a törvényszék. Erre utal az autó egyedi rendszáma, illetve a gépjármű jelentős teljesítménynövelése is. A baleset helyszíne klasszikusan olyan hely, ahol korábban is fordultak már elő közúti gyorsulási versenyek, továbbá a férfi korábbi jogsértéseinek helyszínei is jellemzően versenyzésre használt helyszínek. Mindezekre figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy a balesetkor a gyanúsított és egy másik autó vezetője között spontán gyorsulási verseny alakult ki.

Az ülésen az is megállapították, hogy a gyanúsított kikapcsolta a fejlett vezetést támogató rendszert (ESP) a gépkocsiban, amelyből a sofőr „kockázatot semmibe vevő, felelősséget nem ismerő hozzáállására lehet következtetni”. Ez a bűnismétlés veszélyét növelő tényező. Ezt a következtetést erősíti az is, hogy a bűncselekmény elkövetésének oka szándékos szabályszegés volt, többszörös sebességtúllépés.

Mindezek alapján fennáll a veszélye annak, hogy a terhelt szabadlábon hagyása esetén újabb, szabadságvesztéssel büntetendő közlekedési bűncselekményt követne el, így vele szemben a bűnismétlés veszélyétől alapos okkal lehet tartani.

Döntésekor a bíróságnak azon sajátos körülményt is figyelembe kellett vennie, hogy a férfi a bűncselekményt a gyanú szerint olyan nagy teljesítményű személygépkocsival követte el, amely egy olyan gazdasági társaság tulajdonában van, amelyben ő maga minősített befolyással rendelkezik, de a saját tulajdonában is van egy hasonló autó, így a bűnügyi felügyelet elrendelése estén a rendelkezésére állnának olyan gépjárművek, amelyek „megkönnyítenék a bűnismétlés veszélyét”.

A bíróság szerint a bűncselekmény jellege és a gyanúsított közlekedési szabályokat semmibe vevő személyisége a letartóztatás elrendelését teszi szükségessé – szögezték le a közleményben.

Rovatok