Az Agrárminisztérium keddi közleményében azt állapította meg, hogy pozitív eredményekkel zárultak le az idei évben a kibővített nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során elvégzett strandbüfé-ellenőrzések. A közleményben számba vették azokat a problémákat is, amelyekkel a legtöbb vendéglátóhelyen találkoztak.
A két hónapig tartó ellenőrzés-sorozat első két hetében a strandbüféket ellenőrizték a szakemberek, országosan 241 létesítményt vizsgáltak meg.
Felkai Beáta Olga, az AM élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára összegzése szerint,
Ezek nagy része a jogszabályoknak megfelelően üzemel, az ellenőrök ugyanakkor hiányosságokat is találtak, jellemzően a higiénia területén.
A megújult, még komplexebb nyári ellenőrzések során a szakemberek kiemelten koncentrálnak – az évszakból adódóan – nagy népszerűségnek örvendő strandbüfékre is, melyek kontrolljára már az ellenőrzési időszak első két hetében sor került. Ami persze nem jelenti azt, hogy a terület a továbbiakban felügyelet nélkül marad ez a terület.
Az Agrárminisztérium ismertette,
A strandbüfék ellenőrzésének fókuszában az éttermek higiéniai állapota, az alapanyagok nyomon követhetősége és kezelése állt.
Kiemelt figyelmet kaptak a hűtést igénylő alapanyagok és a megfelelő hűtési kapacitás is. Az ellenőrök figyelemmel kísérték az élelmiszer-biztonságot garantáló és a keresztszennyeződést kizáró szakosított tárolást, valamint az elkülönített alapanyag-feldolgozás feltételei mellett a dolgozók egészségügyi alkalmassági vizsgálatát is.
A strandbüfékben forgalmazott büfétermékekből és fagylaltokból mintákat vettek mikrobiológiai és analitikai laboratóriumi vizsgálatok céljából.
Az ellenőrzések során az úgynevezett helyettesítő termékek használatát és a fogyasztók megfelelő tájékoztatását is fokozottan figyelték.
A helyettes államtitkár a közleményben kifejtette, hogy hibaként általános higiénés hiányosságokat állapítottak meg a szakemberek.
Hibának bizonyult a higiénés kézmosáshoz szükséges kellékek hiánya, illetve a helytelen mosogatási technológia is. Emellett a dolgozók nem minden esetben rendelkeztek érvényes egészségügyi dokumentumokkal. A diák-munkavállalók között jellemző hiányosság volt az elmaradt higiéniai oktatás.
A strandbüfék kis méretéből adódó hibás eljárás: az alapanyagok, a félkész- és késztermékek együttes tárolása is számos esetben problémaként merült fel. Több létesítményben a hűtőterek hőmérsékletét egyáltalán nem ellenőrizték vagy nem a valóságnak megfelelően dokumentálták – derül ki a minisztérium összefoglalójából.
Az ellenőrzött büfékben az ún. imitátumok használata nem haladta meg a 60-40 százalékra tehető országos szintet. Ugyanakkor azokon a helyeken, ahol a tejföl helyett „frissfölt" vagy virsli helyett „rudacskát" használtak, a fogyasztók megfelelő tájékoztatása elmaradt.
Felkai Beáta Olga pozitív változásként kiemelte, hogy javuló tendenciát mutat a forgalmazott ételekben előforduló allergénekről szóló tájékoztatás. Bizakodva hangsúlyozta, hogy a 79 fagylaltból és 19 büféételből vett minták eddig elvégzett laboratóriumi vizsgálati eredményei optimizmusra adnak okot.
Ezek alapján ugyanis a Nébih laboratóriuma nem állapított meg az élelmiszer-biztonsági határérték túllépését.
Az ellenőrzések tapasztalatait összegezve helyettes államtitkár elmondta, hogy a büfék általánosságban megbízhatóak, és a vonatkozó jogszabályokban előírt rendelkezéseknek megfelelnek .