Index Vakbarát Hírportál

Fontos határidő jár le hamarosan

2023. július 11., kedd 05:59

Július 12-ig kell véglegesíteni a felvételi jelentkezést azoknak, akik be szeretnének kerülni valamelyik felsőoktatási képzésre. Ez egyben azt is jelenti, hogy mindössze egy nap maradt a sorrendmódosításra, amit több szempont alapján érdemes megfontolni.

Mint arról korábban beszámoltunk, június 30-án véget ért a 2022/2023-as tavaszi érettségi időszak. Ahogy azzal a végzősök számolhattak, a felvételi eljárás következő állomása a sorrendmódosítás, amire július 12-ig kaptak lehetőséget azok, akik valamely 2023-ban induló képzésre adták be jelentkezésüket.

Ezt a döntést érdemes alaposan átgondolni, a sorrendet ugyanis csak egyetlenegyszer lehet megváltoztatni, vagyis aki megtette, később már nem módosíthat újra.

Alapszabály, hogy sorrendmódosításkor csak a jelentkezéskor megadott szakokat lehet mozgatni, nem lehet új képzést megjelölni, vagy meglévő jelentkezési helynél intézményt, szakot változtatni. Egyetlenegy kivétel van: ha egy már meglévő jelentkezési hely finanszírozási párját szeretné valaki felvenni – azaz, ha a jelentkezéskor csak az állami ösztöndíjas formát jelölte meg –, akkor lehetőség van a költségtérítéses párját is hozzáadni. Ilyenkor előfordulhat, hogy nincs is szükség külön sorrendmódosító kérelemre, mert a finanszírozási pár hozzáadásakor annak a helyét is meg lehet adni.

Tippek a felvitől

A felvi.hu idei tájékoztatójában tippeket is adott a jelentkezőknek, tanácsaik az alábbiak:

A tájékoztató szerint akkor érdemes változtatni, ha

A sorrenden nem érdemes ugyanakkor módosítani,

(Borítókép:  Mohai Balázs / MTI)

Rovatok