Index Vakbarát Hírportál

Újabb vármegyékben rendeltek el tűzgyújtási tilalmat

2023. július 11., kedd 19:45

A kánikula és a csapadékszegény időjárás miatt a hatóság nyolc vármegyére terjesztette ki szerdától az eddigi tűzgyújtási tilalmat.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével – szerdától fokozott tűzveszélyt és tűzgyújtási tilalmat rendel el nyolc vármegyében.

Az eddigi tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyén kívül Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékre is kiterjesztették – közölte honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében.

A korlátozás ideje alatt nem szabad tüzet rakni a kijelölt, kiépített erdei tűzrakó helyeken sem.

A hőség és a csapadékhiány is növeli a tűzesetek kockázatát

Az intézkedést azzal indokolták, hogy az érintett vármegyékben továbbra sem várható elegendő csapadék. Emellett a kánikula miatt megnőtt a kockázata az intenzívebb, gyorsan terjedő felszíni tüzek kialakulásának, amelyekből könnyen alakulhatnak ki koronatüzek is.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal arra kéri az embereket: fokozottan ügyeljenek rá, hogy ne dobják ki a cigarettacsikkeket a gépkocsiból, mert azok hamar meggyújtják az út menti növényzetet. Hozzátették: belterületen is érdemes elkerülni a nagy lángmagasságú tüzek gyújtását, hiszen a füsttel felszálló égő zsarátnokok több száz méterre is képesek tüzet okozni.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról az erdotuz.hu és a katasztrofavedelem.hu honlapokon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők – áll a közleményben.

Szerdán tetőzik a kánikula

Mint írtuk, az Országos Meteorológiai Szolgálat 14 vármegyére adott ki figyelmeztetést kedden a magas napi középhőmérséklet miatt. Délutánra 30 és 36 fok közé melegedhet a levegő. A kánikula szerdán tetőzik, ekkor napközben 32 és 38 fok közé forrósodik a levegő. Az orvosmeteorológia szerint fokozottan fenyegetheti az embereket a napszúrás és hőguta veszélye is.

Rovatok