Index Vakbarát Hírportál

Két hét van hátra a felvételi ponthatárok kihirdetéséig, mutatjuk, mi volt az elvárás tavaly

2023. július 12., szerda 14:24

Az idén csaknem 127 ezer diák jelentkezett felsőoktatási intézménybe, hamarosan pedig az is kiderül, kit hová vettek fel. Ennek apropóján összeszedtük, hogyan alakultak a legnépszerűbb szakok ponthatárai tavaly.

Július 26-án hirdetik ki az idei felvételi ponthatárokat, ezen a napon országszerte több helyen Pont Ott Partit is tartanak. A legnagyobb szabású rendezvény Budapesten lesz, Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára korábban egy Facebook-videóban jelentette be, hogy helyszínül a Budapest Parkot választották. A hivatalos felsőoktatási ponthatárváró rendezvényt tavaly a Városligetben, egy évvel korábban pedig az ELTE Lágymányosi Campusán tartották.

Míg tavaly majd 100 ezren jelentkeztek felsőoktatási képzésre, az idén ez a szám 127 ezerre emelkedett. Két hét múlva ennyien izgulhatnak majd azon, vajon bekerültek-e valamely általuk megjelölt egyetemi szakra.

Azok a diákok, akik megadták a telefonszámukat, az eredményről sms-értesítést kapnak, de a Felvi kisokosa szerint az E-felvételiben is érdemes az elbírálást megtekinteni, augusztus elején a besorolási határozatot  szintén innen kell letölteni.

Így alakultak tavaly a ponthatárok

Azoknak a tanulóknak, akik már most tűkön ülnek, jó kiindulási alap lehet a tavalyi lista, amelyből egy összeállítást készítettünk. Egy éve a legnépszerűbb szakok pontszámai a közkedvelt egyetemeken az alábbiak szerint alakultak (magyar nyelvű, államilag támogatott alapképzések nappali tagozaton):

Gazdálkodás és menedzsment

Kereskedelem és marketing

Pszichológia

Jogász

Mérnökinformatikus

Ápolás és betegellátás

Nemzetközi gazdálkodás

Pénzügy és számvitel

Kommunikáció és médiatudomány

Programtervező informatikus

Azoknak sem kell szomorkodni, akiknek idén nem sikerült, a szeptemberben induló képzésekre lesz pótfelvételi is. Mint azzal egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk, a felvételizők által megjelölt szakok sorrendmódosításának határideje július 12-én jár le, így aki változtatna, most még megteheti. 

(Borítókép: Fiatalok a felsőoktatási ponthatárok bejelentésén, a Pont Ott Parti rendezvényen, Pécsen, a Széchenyi téren 2018. július 25-én. Fotó: Sóki Tamás / MTI)

Rovatok