Index Vakbarát Hírportál

Online vadásztak áldozataikra a csalók, a BRFK kapcsolta le a hálózatot

2023. július 14., péntek 12:31

Közel 45 millió forintot foglaltak le csomagküldő szolgálatos csalóktól a BRFK kiberbűnözés felderítésére szakosodott nyomozói, miután rajtaütöttek a csoporton Budapest egyik bevásárlóközpontjában.

Az elmúlt években az online felületeken vásárlók táborának növekedésével a fogyasztók pénzét kicsalni igyekvő elkövetők száma is drasztikus mértékben megugrott, kezdi közleményében a rendőrség. Mára kijelenthető, hogy a csalások elkövetőinek jelentős hányada az interneten csap le a gyanútlan sértettekre. A növekvő tendencia és a bűnelkövetők által alkalmazott új módszerek a gazdasági bűncselekményekre szakosodott rendőri egységeket is folyamatosan új metódusok alkalmazására késztetik, melyekkel a kibertérben veszik fel a harcot a csalások elkövetőivel.

A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiberbűnözés Elleni Osztálya július 13-án feljelentés alapján rendelt el nyomozást egy közösségi oldalon megjelent hirdetésre jelentkező csaló ellen, aki vásárlást színlelve az eladó banki adatait akarta megszerezni.

 A feljelentő hirdetésére az ismeretlen elkövető egy üzenetküldő alkalmazásban jelentkezett potenciális vásárlóként, és az üzenetváltás során azt állította, hogy az eladó terméket előre utalással kívánja fizetni, a szállítást pedig egy csomagküldő szolgáltatóval szeretné megoldani.

A csaló ezt követően megírta, hogy megrendelte a szállítást a termékre, majd küldött egy adathalász linket a hirdetőnek. Azt állította, hogy amennyiben az eladó kitölti az űrlapon szereplő adatokat, akkor teljesül az utalás, és megkapja a termék vételárát.

A link megnyitását követően a sértett egy olyan webfelületre jutott, ahol ki kellett választania saját számlavezető bankját, majd a gyanútlan eladó kitöltötte az űrlapot, és megadta saját internetbankjának azonosító adatát és jelszavát. Az elkövető így hozzáfért egy cég számláihoz.

Először átvezetett az euróalapú bankszámláról a forintalapúra 50 millió forintot, majd az összeget részletekben több számlára továbbutalta; 15 millió forint egy magyar férfi, M. Dániel számlájára, míg szintén 15 millió forint egy ukrán állampolgár számlájára került. Az elkövető ezután még 20 millió forintot utalt egy gazdasági társaság számlájára, melyről a nyomozók megállapították, hogy az egy magyar férfihoz, J. Lászlóhoz köthető.

A rendőrök a nyomozás alatt további áldozatokat azonosítottak, és megállapították, hogy ez idáig az elkövetők hat sértettől összesen 62 millió forintot tudtak megszerezni.

A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiberbűnözés Elleni Osztálya a nyomozás során szorosan együttműködött a Nemzeti Védelmi Szolgálat speciális kiberfelderítési egységével, melynek eredményeként azonosították a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható elkövetői kört, akiket július 10-én egy belvárosi bevásárlóközpontban elfogtak.

A nyomozók a rajtaütést megelőzően kiderítették, hogy a csalások elkövetésével gyanúsítható ukrán állampolgárokból álló csoport budapesti bevásárlóközpontokban és azok környékén szervezi a csalás útján megszerzett összegek begyűjtését.

A nyomozók az akció során négy magyar és négy ukrán állampolgárt állítottak elő, majd hallgattak ki gyanúsítottként pénzmosás miatt. A magyar állampolgárok közül ketten a strómanok beszervezéséért voltak felelősek. Az ukrán állampolgárok közül hárman a pénzváltásokat koordinálták, és átvették az átváltott pénzt.

A gazdasági nyomozók az információs rendszer felhasználásával elkövetett jelentős kárt okozó csalás miatt folytatott büntetőeljárásban a szervezéssel és koordinálással gyanúsítható öt elkövetőt őrizetbe vettek, a bíróság elrendelte letartóztatásukat. Hatodik társukat – egy ukrán állampolgárt – bűnügyi felügyelet alá helyezték.

Rovatok