Index Vakbarát Hírportál

Apokaliptikus felvételeken, ahogy lecsap a vihar a Balatonra

2023. július 14., péntek 18:55

Országszerte erős vihar vonult végig csütörtök reggel, ami a balatoni településeket sem kímélte. Több látványos videót is rögzítettek arról, ahogy a hatalmas szél felkorbácsolja a hullámokat. Balatonföldváron orkánerejű széllökést mértek.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, erős vihar vonult végig csütörtökön Magyarországon. A heves zivatarok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat a legmagasabb piros riasztást is kiadta az ország valamennyi részére.

Az Időkép beszámolója szerint csütörtökön Fonyód-Várhegyen 91 kilométer per órás sebességű széllökést mértek, míg 

Balatonföldváron 116 kilométer per órás sebességű, orkánerejű szél csapott le.

A portál szerint azért sem lehet elégszer hangsúlyozni a zivatarok erejét, mert a fürdőzők sokszor nem nem veszik elég komolyan a viharjelzéseket. Mint írtuk, csütörtökön többen is szorult helyzetbe kerültek a Balatonon. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai ekkor négy embert mentettek ki a tóból.

Az Időkép kamerái több balatoni településen is látványos felvételeket örökítettek meg a viharról. „Nem győzzük hangsúlyozni, hogy amikor ilyen heves vihar érkezik – még a piros figyelmeztető előrejelzést is kiadta az Országos Meteorológiai Szolgálat –, néha pillanatok alatt tarajos hullámokat tud korbácsolni a szél, így, ha a fürdőzők nem veszik komolyan a másodfokú viharjelzést, gumimatracukkal könnyen a nádasban vagy a túlparton köthetnek ki” – írták.

Rovatok