Index Vakbarát Hírportál

A Balaton már a budapesti ingatlanárakat is lekörözi

2023. július 15., szombat 13:47

Az ingatlanpiac lassulása miatt a népszerű nyaralóövezetekben jelentős kínálatbővülés ment végbe, és a drágulás is megállt. A Tisza-tó közelében ugyanakkor a balatoni árak harmadáért lehet nyaralót vásárolni.

A Balaton északi és déli partján lévő településeken eladó lakóingatlanok, nyaralók kínálata 16-16 százalékkal nőtt. A Velencei-tó mellett 24 százalékkal, a Tisza-tónál pedig 50 százalékkal lett nagyobb a választék egy év alatt. A legnagyobb tavainknál már több mint 15 ezer eladó nyaralóból válogathatnak a vevők.

A Balatonon Tihanyban kínálják a legmagasabb áron az ingatlanokat, ott 230 millió forintnál jár az átlagár. A drágább települések között van Gyenesdiás, Balatonudvari, Balatonakali és Balatonszemes is, ahol 121-160 millió forint az átlag.

A legolcsóbb part menti települések átlagára 50-80 millió forint, így a Balaton már a budapesti ingatlanárakat is lekörözi.

Velence településen 80 millió forintért kínálják eladásra az ingatlanokat, a szomszédos Gárdonyban 58 millióért. A Tisza-tó partján Tiszafüred jelenti az egyik végletet 46 millióval, Tiszaderzs a másikat 9,5 milliós átlagárral. Az ingatlanpiac lassulása miatt a népszerű nyaralóövezetekben szintén jelentős kínálatbővülés ment végbe, és a drágulás is megállt, sőt csekély mértékben lejjebb mentek az árak – derül ki az ingatlan.com idei első hosszabb hőhullám apropóján készített elemzéséből.

A több mint 15 ezer eladóingatlan-hirdetés adatai alapján készült összeállításból az is kiderül, mennyiért kínálják eladásra a nyaralóövezetekben lévő lakóingatlanokat, és melyik településen a legnagyobb a választék.

A kánikulában érezhetően erősödik a nyaralóövezetek iránti érdeklődés, de a jelenlegi helyzetben a lakáspiac alacsonyabb fordulatszámon pörög. A piacra kerülő nyaralókat lassabban szívja fel a kereslet, ami a kínálat bővüléséhez, a vevők alkupozíciójának növekedéséhez és az árak stagnálásához vagy csökkenéséhez vezet

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Balatoni toptelepülések: Tihany, Gyenesdiás, Balatonudvari

Az ingatlan.com elemzése szerint július közepén a Balaton déli partján található településeken összesen 16 százalékkal több lakóingatlan várt eladásra. Ugyanilyen mértékben nőtt a kínálat az északi parti településeken. Az északi parton pedig Balatonfüred, Balatonalmádi és Balatonfűzfő kínálja a legtöbb ingatlant.

A tó mindkét partját a budapesti átlagos négyzetméterárak jellemzik, a déli oldalon az átlagos négyzetméterár meghaladja az 1 millió forintot, ami 4 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

Az északin 972 ezer forint a négyzetméterár, ez 2 százalékos emelkedést, lényegében viszont stagnálást tükröz.

A legtöbb eladó ingatlan a déli parti települések közül Siófokon, Balatonlellén és Zamárdiban van, az északi oldalon pedig Balatonfüred, Balatonalmádi és Balatonfűzfő a sorrend.

„Az elmúlt években ezek a települések kiemelkedően népszerűek voltak, így lehetnek olyan eladók, akik látva a piac lassulását és a jelentős kínálatbővülést, az árplafon közelében szeretnének megválni az ingatlanuktól. Vannak olyan eladók, akik az ingatlanuk árát inkább államkötvénybe fektetnék, vagy a nyaraló eladásával próbálnak tartalékot képezni” – tette hozzá Balogh László. Az adatok szerint

az összes Balaton-parti települést nézve a legdrágábban Tihanyban lehet ingatlant vásárolni, ott az átlagár 230 millió forint, utána következik Gyenesdiás 160 millióval és Balatonudvari 150 millióval.

Ezzel szemben a legolcsóbb tóparti és tóhoz közeli települések közé tartozik Balatonberény, Balatonmáriafürdő, Balatonújlak, Balatonszabadi, Balatonszentgyörgy, Révfülöp, Örvényes, Pécsely és Balatonfőkajár, ezeken a településeken 50-80 millió forint a lakóingatlanok átlagára. Az adatokból az is kiderül, hogy a balatoni ingatlanárak már a budapesti árszintet is lekörözik.

Velencei-tó és Tisza-tó

A Velencei-tó mellett Velence és Gárdony a két legkeresettebb település, előbbi esetében 30 százalékkal, utóbbinál 20 százalékkal bővült a kínálat egy év leforgása alatt. Az átlagos négyzetméterárak Velencén 821 ezer forintnál, Gárdonyban pedig 771 ezer forintnál járnak, ezek az árak minimális 1, illetve 3 százalékos csökkenést jelentenek, gyakorlatilag itt inkább stagnálásról van szó. Velencén az eladásra váró ingatlanok átlagára 80 millió forint, Gárdonyban viszont 58 millió forint.

A Tisza-tó közelében a balatoni árak harmadáért lehet nyaralót vásárolni.

Részben ennek is köszönhető, hogy a kínálat 50 százalékos bővülése mellett az átlagos négyzetméterárak 2 százalékkal 341 ezer forintra emelkedtek. A tó körül a legdrágább település Tiszafüred, ahol 36 milliós átlagáron hirdetik az eladó ingatlanokat. A legalacsonyabb ár Tiszaderzshez és Kisköréhez köthető, ahol 9,5 és 20 milliós átlagos kínálati árral találkozhatnak az érdeklődők.

Rovatok