Index Vakbarát Hírportál

Felmondott az internet kedvenc történelemtanára, de megmarad „megmondóembernek”

2023. július 17., hétfő 21:24

Az internet kedvenc történelemtanára, Jocó bácsi is felmondott a státusztörvényt követően. Pályaelhagyása ellenére azonban azt az ígéretet tette, hogy megmarad „megmondóembernek”.

Ahogy arról már korábban írtunk, egy évtized után hagyja maga mögött tanári pályáját Balatoni József, ismertebb nevén Jocó bácsi. Állítása szerint hónapokig őrlődött, mire meghozta ezt a cseppet sem könnyű döntést – nyilatkozta az RTL-nek.

A kegyelemdöfést döntése meghozatalában a státusztörvény adta, állítása szerint

olvasása közben pánikrohamot kapott.

Felháborítónak tartja a szólásszabadság megvonását, úgy véli, alapjoga elmondani egy tanárnak, ha problémái vannak az oktatás helyzetével vagy a tanterem felszereltségével. Megdöbbentőnek tartja, hogy mindezekért most már feljelenthető egy pedagógus, vagy akár a fizetését is megvonhatják.

Jövőre érettségiző osztálya először dühösen, majd roppant szomorúan reagált osztályfőnökük felmondásának hírére. Jocó bácsi úgy fogalmazott:

Nem rám haragudtak, hanem a helyzetre, aztán végtelenül szomorúak voltak, hogy ez egyáltalán megtörténhet.

A pályaelhagyó pedagógus vállalati tréningeket fog tartani a jövőben, de azt az ígéretet tette, hogy továbbra is megmarad a tőle megszokott megmondóembernek, és küzdeni fog a szabad oktatásért.

Attól, hogy éppen fizikailag nem tanítok az iskolában, a misszióm nem változik meg. A hivatástudat nem fog eltűnni, én örökre pedagógus maradok, és nagyon bízom benne, hogy egyszer majd vissza is térhetek

– tette hozzá Balatoni József.

Rovatok