Index Vakbarát Hírportál

Melegeket sértő kijelentések miatt bírságolta meg a Médiatanács a Hír FM-et

2023. július 20., csütörtök 12:04

Jogsértőnek ítélte a Hír FM betelefonálós műsorát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, megbüntették a korábban Karc FM néven futó rádiót. A hatóság azt kifogásolta, hogy a műsorvezető és a betelefonálók kijelentései is alkalmasak voltak arra, hogy a homoszexuálisokkal kapcsolatban kialakult sztereotípiákat felerősítsék.

Ismét homoszexuálisokat sértő kijelentések miatt állapított meg jogsértést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága csütörtöki közleményében kiemelte, a Médiatanács lakossági bejelentés alapján indított eljárást a Hír FM (korábban: Karc FM) rádió Paláver című műsorának február 25-én sugárzott epizódjában elhangzott kijelentések miatt.

A hatósági eljárásban a testület megállapította:

a műsorvezető és a betelefonálók kijelentései is alkalmasak voltak arra, hogy a homoszexuálisokkal kapcsolatban kialakult sztereotípiákat felerősítsék, a velük szemben meglévő ellenérzést táplálják, ezért a műsorszámmal a médiaszolgáltató megsértette a kirekesztésre alkalmas médiatartalom közzétételét tiltó törvényi rendelkezést.

A Médiatanács ezért 200 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a Hír FM szolgáltatóját, valamint a jogsértés tényéről szóló közleményt fel kell olvasni a Hír FM adásában, és a televízió honlapjának nyitóoldalán is közzé kell tennie azt.

A Netflix és az Amazon sem ússza meg

A hatóság a legfrissebb közleményében a hazai rádió mellett kitért a streamingszolgáltatókra is, és kifogásolta a holland joghatóság alá tartozó Netflixen keresztül elérhető Nimona című animációs film egyes jeleneteit. A 2023-ban készült animációs alkotást a médiaszolgáltató „10+”, azaz 10 éven aluliaknak nem ajánlott minősítéssel látta el.

A hatósági ellenőrzés alapján a mesefilmekhez képest szokatlan elemeket bemutató műsorszám a magyar szabályozás szerint a „tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott” korhatári kategóriába tartozónak minősül.

További aggályokat vet fel az NMHH közleménye szerint, hogy bár a hatályos szabályozás szerint a streamingszolgáltatóknak

a műsorkínálatot tartalmazó felületükön jól látható módon fel kell tüntetniük a korhatári minősítést, a Netflix felhasználói felületén ez nem teljesült.

A Médiatanács a felmerült jogsértésekről értesíti a holland társhatóságot, és kéri a szükséges intézkedések megtételét – tették hozzá.

A Médiatanács ellenőrizte az Amazon Prime Video streamingszolgáltatónál elérhető filmeket is: A bűn éjszakája, A boszorkány, a Jason Bourne, az Assassin's Creed, a Széttörve és A megtisztulás éjszakája: Anarchia című filmek kapcsán a vizsgálat kiderítette, hogy a szolgáltató által alkalmazott korhatár-besorolások nem felelnek meg a magyar szabályoknak. A boszorkány és A megtisztulás éjszakája: Anarchia című filmek „16+” megjelöléssel elérhetőek, de ezeket a hazai szabályozás szerint „tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott” minősítéssel kell ellátni, míg A bűn éjszakája, a Jason Bourne, az Assassin's Creed és Széttörve című alkotások „13+” besorolással szerepelnek, míg e műsorszámok magyarországi minősítése a „tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott”.

Az Amazon Prime Video szolgáltatója Németországban bejegyzett társaság, így

a felmerült jogsértésekről a Médiatanács értesíti a joghatósággal rendelkező német társhatóságot, és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

Ahogyan arról májusban hírt adtak, a testület a Viasat 6 április 9-én 21 órai kezdettel sugárzott, Elhajlási engedély című műsorszám kapcsán is kérte a holland médiahatóság intézkedését.

A társhatóság megállapította, hogy a film „hat éven aluliaknak nem ajánlott” korhatári besorolása valóban nem volt megfelelő, azt „tizenkét éven aluliak számára nem ajánlottként” kellett volna megjeleníteni.

Ugyancsak a Médiatanács vizsgálatával megegyező eredményre jutott a holland társhatóság a Nick Toons csatornán vetített Lármás család című sorozat három epizódja kapcsán is, amiről júniusban tájékoztatta a társhatóságot a Médiatanács.

Az említett részek korhatári jelzés nélkül kerültek adásba. A holland hatóság megerősítette a magyar álláspontot, miszerint a műsorszámok félelemkeltő jeleneteket tartalmaznak, ezért a „hat éven aluliak számára nem ajánlott” jelzést fel kellett volna tüntetnie a szolgáltatónak.

Rovatok