Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli parlamenti ülést tarthatnak a svéd NATO-csatlakozásról

2023. július 20., csütörtök 13:37

Hat ellenzéki párt képviselői nevében benyújtotta kezdeményezését a Momentum a rendkívüli parlamenti ülésre, amelyen öt másik napirendi téma mellett Svédország NATO-csatlakozásáról szavaznának.

A nyári szünet ellenére július 24–31. között valamelyik napon ülést tart az Országgyűlés, mivel a Momentum benyújtotta az előírások szerinti legalább 40 képviselő aláírásával ellátott indítványát rendkívüli ülés összehívására – írja a hvg.hu.

A lap beszámolója szerint ülés biztosan lesz, de az várhatóan sikertelen lesz, mivel a kormánypártok ősszel tervezik csak a ratifikálást.

A kezdeményezést a Momentum, a DK, a Párbeszéd, az LMP, a Jobbik és az MSZP képviselői is aláírták, akik a rendkívüli ülés napjának július 31-ét javasolták. Erről azonban Kövér László házelnök dönt, akinek 8 napon belül ki kell tűznie az ülést.

A hvg.hu birtokába került ellenzéki indítvány hat napirendi pontot tartalmaz, melyek a következők:

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Németh Zsolt néhány nappal ezelőtt elárulta, szeptember közepén kerül az Országgyűlés elé a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának kérdése. Hozzátette, hogy jelenleg nem látja szükségszerűnek, hogy rendkívüli ülést hívjanak össze emiatt. Emlékeztetett, hogy a török nemzetgyűlés is októberig adott magának időt, hogy döntsön ebben az ügyben. 

Rovatok