Index Vakbarát Hírportál

Szlovákia miniszterelnökénél is kiverte a biztosítékot Orbán Viktor kijelentése

2023. július 26., szerda 16:17

Megkérdőjelezhetetlen Szlovákia területi integritása, ezért elfogadhatatlanok Orbán Viktor kijelentései – mondta a szlovák miniszterelnök. A szlovák vezetés a magyar nagykövetet is raportra hívta.

Elfogadhatatlannak nevezte Orbán Viktor tusványosi kijelentését a szlovák miniszterelnök. A magyar kormányfő elszakított országrészként beszélt Szlovákiáról a 32. Bálványosi Szabadegyetemen.

Szlovákia területi integritásának bármilyen megkérdőjelezése elfogadhatatlan. Nem tesz jót a kétoldalú kapcsolatoknak, és nem is segíti a szlovákiai magyar kisebbséget

– idézte Ódor Lajost a Paraméter.

Orbán Viktor azért bírálta a szlovákiai magyar kisebbséget, hogy annak ellenére nincs parlamenti képviseletük, hogy az ország lakosságának körülbelül 10 százalékát alkotják. A magyar kormányfő szerint ez „gyenge teljesítmény”, és „ennél azért többre van szükség, ha valaki a hazáért dolgozni akar az elszakított országrészekben".

Az elhangzottak miatt a szlovák kormány bekérette Balogh Csaba magyar nagykövetet, egyrészt, hogy magyarázatot kérjenek Orbán Viktor szavaira, másrészt pedig azért, hogy tájékoztassák, miért elfogadhatatlanok a magyar miniszterelnök szavai.

Rovatok