Index Vakbarát Hírportál

A szlovákok felháborodtak Orbán Viktor tusványosi kijelentésén

2023. július 24., hétfő 15:34

A szlovák külügyminisztérium behívatta a magyar nagykövetet Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt. A minisztérium közölte, hogy egy kifejezést problémásnak tartanak a beszédben.

A napunk.sk portál adott hírt arról, hogy a szlovák külügyminisztérium egy hétfői közleményben számolt be a magyar nagykövet behívásáról.

A külügy azt kifogásolta, hogy  Orbán Viktor szombaton Tusványoson Szlovákiáról mint „elszakított országrészről” beszélt.

„Csehszlovákia (és később Szlovákia) vagy Magyarország egyformán utódállamai Ausztria–Magyarországnak. A mai Magyarországtól ezért semmit nem szakíthattak el. Szlovákia területi integritásának vagy szuverenitásának bármilyen közvetett vagy közvetlen megkérdőjelezése számunkra abszolút elfogadhatatlan” – írja állásfoglalásában a szlovák külügyminisztérium, hozzátéve: 

Ismételjük ezért, hogy a Magyarországgal való normális és nyugodt kapcsolatok fenntartása áll érdekünkben, de a kölcsönös érzékenységek szem előtt tartásával és tiszteletben tartásával. A magyar miniszterelnök aktuális kijelentései nem ebbe az irányba tartanak.

„A külügyminisztérium ezért Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek »az elszakított országrészeken való munkával« kapcsolatos kijelentései miatt behívatta Magyarország nagykövetét, és magyarázatot kért tőle a magyar miniszterelnök szavaira” – zárja közleményét a szlovák külügy.

A miniszterelnök tusványosi beszéde nagy visszhangot váltott ki. Elsőként a csehek, majd a románok is tiltakoztak a beszéd egy-egy része miatt. 

Rovatok