Index Vakbarát Hírportál

Román politológus: Orbán Viktor meg akarta alázni Romániát, pedig sokkal stabilabb a gazdasága

2023. július 23., vasárnap 17:11

Cristian Pirvulescu román politológus elemezte Orbán Viktor tusványosi beszédét. Úgy véli, hogy a magyar miniszterelnök „enervált beszédet tartott, amivel csak a Horthy-imádó magyarokat tudta megszólítani”.

„Orbán Viktor ugyanazt a közönséget szólítja meg, mint Horthy tette annak idején: a vidéki, illiberális közönséget. Ez egy urbi et orbi beszéd volt, csak ha korábban a világnak és az összmagyarságnak szólt, most csak a Horthy-imádó magyarokat szólította meg vele. A magyar miniszterelnök kimerültnek tűnik. Tavaly rasszista kijelentésével vonta magára a nemzetközi figyelmet, más években nagy politikai vízióival, idén nem lepett meg semmivel” – mondta Orbán Viktor tusványosi beszédéről Cristian Pirvulescu román politológus a Libertatea nevű lapnak.

Orbán Viktor ironizált és védekezett egyszerre, oda-odaszúrt a román politikusoknak, azonban többet vártam, az újdonság a beszédében elenyésző volt. Ez pedig az Európai Unió helyzetével függ össze, a 21 százalékos deficittel, a robbanásszerűen megugró inflációval, és szerintem attól fél, hogy túl messzire megy. Ő, aki általában támadó magatartásáról ismert, még a külügy levelének emlegetésekor is védekező volt, megpróbált magyarázkodni. Azzal pedig, hogy a mandátuma alatt 20 román miniszterelnökre hivatkozott, meg akarta alázni Romániát. Arra utalt, hogy instabil országról van szó, holott jelenleg sokkal stabilabb gazdasággal rendelkezik, mint Magyarország

– értékelte a beszédet Pirvulescu. 

Román hadakon át érkezett

„Román hadakon átvágva érkeztünk ide, de inkább szeretnénk őket fogadóbizottságnak látni, amire jó okunk van, mert a kereszténységért folytatott európai küzdelmünkben szükségünk lesz a román ortodoxiára is” – mondta Orbán Viktor a beszéd Romániát érintő részeiben Tusnádfürdőn, arra utalva, hogy szombat reggel román zászlókkal gyülekezett egy tüntető nacionalista csoport, de a rendőrsorfal útjukat állta, és nem engedte be őket a rendezvény helyszínére.

A miniszterelnök elárulta, hogy az idén kapott segédanyagot a beszédhez, a román külügy a segítségére sietett, megírták neki, hogy miről nem szabad beszélnie. Többek között azt tanácsolták Orbán Viktornak, hogy ne beszéljen nem létező romániai közigazgatási egységekről, mire megjegyezte:

mi soha nem állítottuk, hogy Erdély és Székelyföld román területi egységek lennének.

A javaslatok között az is szerepelt, hogy a magyar miniszterelnök ne tüntesse fel rossz színben a nyugati értékeket. Idesorolta a migrációt, az LMBTQ-t és a háborút, „ezeket nem kell rossz színben feltüntetni, maguktól is rossz színben tűnnek fel”.

Orbán Viktor leszögezte, ha a román elnök előadást tart Magyarországon, nem fogják megszabni, miről és mit mondhat, sőt Románia schengeni tagságát is támogatják, ez a 2024-es magyar uniós elnökség kiemelt célja.

A csehek is kiborultak

„Csehország szuverén állam, és kormánya saját nemzeti érdekeit védi” – mondta Petr Fiala cseh miniszterelnök Orbán Viktor beszédére reagálva. A magyar miniszterelnök a beszédében azt mondta, hogy az európai föderalisták támadást intéztek a visegrádi négyek ellen,

s az eredményt mindannyian látjuk: a csehek lényegében átálltak, Szlovákia billeg, csak a lengyelek és a magyarok tartanak ki.

Orbán Viktor szavaira szombat este a cseh kormányfő, valamint a belügyminiszter is reagált.

Csehország szuverén állam, kormányom nemzeti érdekeinket védi. Önállóan döntünk arról, mit szorgalmazunk, támogatunk, vagy mit akarunk megváltoztatni az Európai Unióban

– jelentette ki a cseh miniszterelnök

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok