Index Vakbarát Hírportál

Fontos szabály változik az alkotmányjogi panaszok benyújtásának rendjében

2023. július 27., csütörtök 17:29

Az Alkotmánybíróság működését szinte kizárólag az alkotmányjogi panaszok elbírálása teszi ki, hiszen húsz beadványból tizenkilenc alkotmányjogi panasz. Az indítványozóknak a jövőben jobban oda kell figyelniük, hol terjesztik be panaszukat. A bírósági eljárással kapcsolatos indítványokat ugyanis augusztustól csak az ügyben eljáró elsőfokú bíróság útján tudják előterjeszteni. Vagyis a Donáti utcában benyújtott ilyen indítványokat nem küldik meg az elsőfokú bíróságnak, és eljárást sem indítanak az ügyben.

Augusztus 1-jétől megváltozik az alkotmányjogi panasz benyújtására vonatkozó egyik fontos ügyrendi szabály – tudatta honlapján az Alkotmánybíróság. Ennek lényege: ha az indítványozó a bírói döntést vagy bírósági eljárásban Alaptörvény-ellenes jogszabály alkalmazását támadja, akkor a jövőben az alkotmányjogi panaszát kizárólag az ügyben eljáró elsőfokú bíróság útján tudja előterjeszteni. Ez azt jelenti, hogy ezekben az ügyekben a panasz benyújtására közvetlenül az Alkotmánybíróságon nem lesz lehetőség.

Alaptörvénysértő bírói döntések

Az Alkotmánybíróság legfrissebb statisztikái szerint 20 beérkezett indítványból 19 alkotmányjogi panasz. 2023 első felében a 243 beadványból 228 volt alkotmányjogi panasz. De hasonló tendenciát lehetett megfigyelni az elmúlt években is: 2021-ben 617-ből 595, 2022-ben 577-ből 565 alkotmányjogi panaszt regisztráltak.

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke az Indexnek adott korábbi interjújában kifejtette: valamennyi bírói döntéssel szemben hozzájuk fordulhatnak a felek, ami azt jelenti, hogy közvetve a közigazgatás felett is alkotmányos kontroll érvényesül. Persze nem akármilyen okkal támadhatók meg a bírói döntések – tette hozzá –, kizárólag alkotmánysértés esetén, hogyha ez valakinek az alapjogát sérti.

2012 előtt csak akkor lehetett az Alkotmánybírósághoz fordulni, ha a bíróság alkotmánysértő szabályt alkalmazott. 2012 után viszont akkor is, ha alkotmányos szabályt alkalmaz ugyan a bíróság, de a bíró mérlegelése, ahogyan a jogszabályokat mérlegeli, az maga alkotmányellenes.

Az alkotmányjogi panaszoknak egyébként három típusa van:

  1. Amikor az indítványozó nem egy jogszabályt, hanem az Alaptörvény-ellenes bírói döntést támadja, ha az ügy érdemében hozott döntés vagy a bírósági eljárást befejező egyéb döntés az indítványozó Alaptörvényben biztosított jogát sérti.
  2. Amikor az indítványozó Alaptörvényben biztosított jogának sérelme az ügyben folytatott bírósági eljárásban az Alaptörvény-ellenes jogszabály alkalmazása folytán következett be.
  3. Amikor az indítványozó a jogszabályt vagy valamely rendelkezését támadja, ha annak alkalmazása vagy hatályosulása folytán közvetlenül, bírói döntés nélkül következett be a jogsérelme és nincs a jogsérelem orvoslására szolgáló jogorvoslati eljárás, vagy jogorvoslati lehetőségeit már kimerítette.

A Fudantól az akkumulátorgyárig

Az idén is számos nagy horderejű ügyben döntött az Alkotmánybíróság alkotmányjogi panasz alapján. Csak néhány:

Élelmiszerárstop, katatüntetés

De több érdekes ügy vár most is elbírálásra. Mint például:

Rovatok