Index Vakbarát Hírportál

A csőd szélére került Iványi Gábor egyháza

2023. július 27., csütörtök 09:36

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség ugyan visszanyerte egyházi státuszát és a vele járó állami támogatást, de a NAV havi több mint 100 milliót von le a számlájukról köztartozás miatt.

Ebben a hónapban eddig 75 ezer forintot kaptak a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alkalmazottai, miközben közülük sokan alig élnek jobb körülmények között, mint azok, akiket ellátnak – írja az Euronews. Az Iványi Gábor vezette egyház gyakorlatilag a fennmaradásért küzd, jelentős köztartozást halmozott fel azt követően, hogy a kormány 2012-ben elvette tőlük az egyházi státuszt, ezáltal a bevételeik negyven százalékát

Az egyházi státuszt végül sikerült visszaszerezni, az elmaradt támogatásokat azonban nem, miközben a NAV elkezdte levonni a felgyülemlett tartozást a nekik járó normatívából.

Az egyháznál dolgozó ezer ember bére havonta 220 millió forint körül van, és nagyjából ennyi pénzt kaptak eddig az államtól – a NAV azonban most havi több mint 100 milliót von le a támogatásból.

Iványi szerint tönkre akarják őket tenni

Iványi úgy véli, hogy Magyarországon diktatúra van, és a rendszerváltás előtti berendezkedés fokozatos visszatérésének lehetünk szemtanúi.

„Megfosztanak olyan jogainktól, amikért a kommunizmusban nyolc évig küzdöttünk. Még fölfüggesztett börtönbüntetést is kaptam akkor, az utcán prédikáltam öt éven át. Hát ez a világ jön vissza az egyik rendszerváltó pártnak a vezetésével, amely elnökének az első két gyerekét például én kereszteltem. A Fidesz első intézkedése az volt, hogy a pályázaton elnyert pénzüket, amit a főiskolánk új campusára kaptunk, azt gyorsan visszavette, és küldtek nekem egy levelet, hogy számoljak be, hogy milyen intézményeink vannak, és mondjam meg, hogy kinek adom át őket. Ezt olyan arcátlannak tartottam, hogy megírtam nekik, hogy nem óhajtom senkinek átadni, és fölháborít, hogy ugyanazt a feladatot másnál hajlandók finanszírozni, de ha én végzem, akkor nem hajlandók finanszírozni” – mondta.

Hozzátette: szerinte csak Orbán Viktor távozásával emelkedhet fel a magyar nemzet. 

Magyarországon diktatúra van. Magyarországnak akkor van reménye kimaradni háborúból, akkor van reménye arra, hogy a kultúrnemzetekhez fölzárkózzék, akkor van reménye arra, hogy gazdaságilag a helyzete stabilizálódjon, hogyha Orbán Viktor és társasága távozik a hatalomból, és minél gyorsabban megteszik, annál hamarabb következik be ez a fordulat. Soha még ilyen korrupt kormánya nem volt ennek az országnak

– fogalmazott Iványi Gábor.

Rovatok