Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely azt ígérte, hamarosan helyreáll a rend a pénzügyi elszámolások terén

2023. július 27., csütörtök 14:31

Kedvező képest festett az uniós források lehívásáról Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: fontosnak tartják, hogy Ukrajna működőképes maradjon, ugyanakkor uniós költségvetésből mindaddig nem támogathatnak egy EU-n kívüli országot, míg a tagok sem jutottak hozzá az őket megillető forrásokhoz. Téma volt az infláció, a felvételi és a Tusványoson elhangzottak utóélete is.

Csalódniuk kellett Szentkirályi Alexandra rajongóinak csütörtökön, a déli harangszóra meghirdetett Kormányinfón ugyanis a kormányszóvivő asszony helyett Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár állta az újságírók rohamát Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett.

Az utóbbi azzal kezdte a tájékoztatót, hogy a sok rossz mellett végre egy jó hír is érkezett Brüsszelből: megkezdődtek az Európai Parlamenttel az egyeztetések a menekültelosztási mechanizmusról, de a gyorsított eljárás Németország és Hollandia csatlakozásának köszönhetően a V4-ek ellenállása miatt elbukott.

A kormánytag nyomatékosította: a kabinet továbbra is úgy gondolja, mindenféle elosztási mechanizmus elfogadhatatlan.

Ha már Brüsszel, Gulyás miniszter kiemelte: miután teljesítették az igazságszolgáltatási mérföldkövet, a 2021–2027-es hétéves költségvetésből a kifizetéseknek nem lehet akadálya. Ennek szellemében küldtek is az Európai Bizottságnak számlákat, méghozzá 238 millió euró összegű költségnyilatkozatot brüsszeli ellentételezésre. Kifejtette, hogy ennek a 85 százalékát kell az EU-nak finanszíroznia, ezáltal 202 millió eurót szeretnének lehívni. Az Index számításai szerint a fejlesztéspolitikában alkalmazott 375 forint/eurós felhasználási árfolyammal kalkulálva ez több mint 75 milliárd forintnak felel meg. A politikus részletezte: a bizottságnak 90 napja van arra, hogy a feljogosító feltétel teljesítését visszaigazolja, és 60 napja a költségnyilatkozat az összeg átutalására.

Brüsszel? Ennyi az annyi!

Kicsit messzebbre menve Gulyás Gergely megállapította: az Európai Bizottság 800 milliárd forinttal tartozik a magyar tanároknak, miközben Magyarország már több mint 650 milliárd forintot költött határvédelemre. A megtérítési igényeket tekintve 50 százalékot kértek Brüsszeltől, ebből kevesebb mint 1 százaléknyi realizálódott.

Ami a gazdasági helyzetet illeti, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: a kormány reálisan 1-1,5 százalékos idei növekedéssel számol, míg jövőre 4 százalékkal bővülhet a gazdaság. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy korábban szilárdan 1,5 százalék volt a 2023-as prognózis, Tusványoson pedig Orbán Viktor miniszterelnök már arról beszélt, hogy nominálisan a mostani duplája, 160 ezer milliárd forint lehet a hazai GDP 2030-ra. Továbbá azt is ismertette Gulyás, hogy gyors inflációcsökkenéssel számol a kormány, ami akár már novemberre 10 százalék alá mehet.

Azzal számolnak, hogy jövőre 6 százalékos lesz a fogyasztói árindex, de elképzelhető az is, hogy sikerül leszorítani 5 százalék alá a drágulás ütemét.

A Kormányinfón elhangzott, hogy augusztustól hidegélelmiszer-vásárlásra is felhasználható a SZÉP-kártya. Gulyás Gergely szerint fontos a kedvezményes árak fenntartása a lakosság számára, eddig 3,1 milliárd forint büntetést szabtak ki azokra a kereskedelmi vállalkozásokra, amelyek nem tettek meg mindent az árcsökkenésért. Mint ismert, kivezetik az élelmiszerárstopot, az intézkedés augusztus 1-ig van hatályban. Szerepét a kibővített kötelező bolti akciózás és az online árfigyelő rendszer együttes erővel töltheti be.

Jóval több diákot vettek fel

Szóba került a felvételi ponthatárok közzététele. A miniszter elmondta: 126 ezren jelentkeztek, és közülük 95 ezer diák nyert felvételt, ez majdnem 30 százalékos növekedés az előző évhez képest. Ráadásul 43 százalékkal nőtt a vidéki egyetemekre felvettek száma, 10 jelentkezőből 8 állami ösztöndíjjal kezdheti meg a tanulmányait. Megjegyezte a politikus, hogy nőtt a pedagógus-utánpótlásba jelentkezők száma, így az esetleges tanárhiányt orvosolható problémának tartja. Elhangzott a Kormányinfón, hogy a Károli Egyetem új campusának megépítését is támogatja a kormány.

A beruházás várhatóan 2027-ig tart, amelyhez évente 15 milliárd forinttal, majd az átadásra fordulva további 45 milliárddal járul hozzá az állam.

Ugyancsak terítékre került az oroszukrán háború, Gulyás úgy fogalmazott, hogy amit ma látnak, az „a háború hosszú távú kimenetelével kapcsolatban is spekulációkra ad lehetőséget.” Elmondása szerint már több mint 310 ezren vesztették életüket a fegyveres konfliktusban, miközben az ENSZ adatai szerint csaknem tízezer fő a civil áldozat. „Az oroszoknak lényegesen nagyobb a tartaléka, de több a vesztesége is a hadieszközökben. Ugyanakkor az ukrán ellentámadás érdemi eredményeket eddig nem hozott, a frontvonal védelmi képessége mindkét oldalon magas” – jelentette ki.

Egyúttal leszögezte: fontosnak tartják, hogy Ukrajna működőképes maradjon, a mielőbbi tűzszünet ezt szolgálná. A miniszter világossá tette, hogy az uniós költségvetésből viszont nem tudnak nem uniós tagállamot támogatni, legalábbis addig biztosan nem, amíg valamennyi EU-tag az őt megillető költségvetési forráshoz nem jutott hozzá.

Dolgoznak a kórházadósságon

Az Index megkérdezte Gulyás Gergelyt Tusnádfürdő kapcsán, hogy a holdudvar egyes tagjai bírálatot fogalmaztak meg. E szerint „a kirakatban lopnak, csalnak, zsarolnak – ez a Lölő-jelenség –, ami árt a magyar konzervativizmusnak”. A miniszter erre azt felelte, hogy örül a kritikának, igaz, nem tulajdonít neki különösebb jelentőséget, Lölő-jelenséget pedig nem ismer.

A csokot érintő változtatásokról elmondta: december 31-ig mindenki igénybe tudja venni a támogatást, azon dolgoznak, hogy addig legyen olyan rendszer, amely hatékonyabb, nagyobb segítség az önálló lábra állásban a nagyvárosokban is lakásvásárlásban és -építésben egyaránt.

A kórházadósságot firtató kérdésünkre azt felelte Gulyás: annak érdekében, hogy ez évről évre ne ismétlődjön meg, olyan informatikai központosítás zajlik, amellyel tisztán láthatóvá válnak a beszerzések, az elszámolások. Reméli, azzal, hogy a belügyhöz tartozik az egészségügy, a rend és fegyelem a pénzügyi elszámolások terén is helyreáll.

(Borítókép: Gulyás Gergely. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok