Index Vakbarát Hírportál

Eldőlt, mikor használhatják újra a gyalogosok a Lánchidat

2023. július 31., hétfő 16:29

Augusztus 4-e, péntektől ismét használhatják a gyalogosok a Lánchidat. Ezt Karácsony Gergely főpolgármester jelentette be Facebookon.

Augusztus 4-én, pénteken megnyílnak a Lánchíd két oldalán végigfutó járdák a gyalogosok előtt. Ez az átadás egyúttal a híd szerkezeti és műemléki rekonstrukciójának végét is jelenti, ezért történelmi pillanatnak számít Budapest és hazánk életében. Találkozzunk pénteken a nemzet büszkeségénél! – olvasható Karácsony Gergely bejegyzésében.

A főpolgármester bejegyzésében azt írta, hogy „másfél hónappal a határidő előtt, költségkereten belül készült el a Lánchíd felújítása”.

A Fidesz korábban arra emlékeztetett, hogy a főpolgármester egy évre leállította a Lánchíd felújítását, valamint az eredeti – Tarlós István ideje alatt kidolgozott – tervekhez képest kisebb műszaki tartalommal, később és ötmilliárd forinttal drágábban készül el.

Emlékezetes az is, hogy a főpolgármester korábban Ukrajna támogatására fordította a Lánchíd régi kandelábereinek elárverezéséből befolyt összeg egészét.

A BKK is örül

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményében – Karácsony Gergelyhez hasonlóan – kiemelte, hogy a Lánchíd a Lánchíd korszerűsítése mintegy másfél hónappal az eredetileg tervezett időpont előtt befejeződik.

„A gyalogosok már augusztus 4-én, péntek déltől átkelhetnek a felújított Lánchíd két oldalán végigfutó járdákon, és birtokba vehetik a hídfőkben lévő átépített, a korábbinál biztonságosabb gyalogos-, illetve gyalogos-kerékpáros aluljárókat is” – írták. 

Hozzátették, hogy a járdák és aluljárók megnyitása egyúttal a Lánchíd szerkezeti és műemléki rekonstrukciójának végét is jelenti.

A járdákat 2021. március 17-én zárta le a kivitelező A-Híd Zrt. A hidat és környezetét 2021. június 16-án zárták le teljesen. A híd megújult útpályáján tavaly december 16. óta közlekedhetnek a közösségi közlekedés autóbuszaival, taxival, motorral, kerékpárral, rollerrel, valamint a megkülönböztető jelzést használó járművekkel utazók – idézte fel a BKK.

A Lánchíd forgalmi rendjéről látszólag a budapestiek dönthettek Karácsony Gergely kérdőíve által. Ennek eredményei alapján, továbbá civil és szakmai szervezetek egyetértésével a felújítás befejezése után is marad a jelenlegi forgalmi rend az útpályán.

Rovatok