Index Vakbarát Hírportál

A szakszervezetek szerint csak tűzoltás a felgyorsított tanárképzés

2023. július 31., hétfő 06:47

Duplán örülhetett a felsőoktatási ponthatárok kihirdetésekor az, aki szeptembertől a mesterképzést kezdi bizonyos tanárszakokon. A kormány ugyanis felgyorsította a pedagógusképzést, így a hiányszakos tanárok hamarabb megkaphatják a diplomájukat. A szakszervezetek szerint azonban a tanárhiányt ezzel nem lehet megoldani.

Július 27-én jelent meg az a kormányrendelet, amelynek értelmében az eddigi négy féléves újabb tanári oklevelet adó mesterképzésnél – meghatározott tanárszakokon – a képzési idő három félévesre rövidül. Így gyorsabban végezhetnek például a matematika-, földrajz- vagy biológiatanárok, belőlük ugyanis hiány van.

Az RTL Híradónak nyilatkozó Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint ez nem véletlen, és ez a rendszer is azt bizonyítja, hogy „rettenetesen nagy” a pedagógushiány.

Most már le kell szűkíteni, le kell rövidíteni a képzéseket ahhoz, hogy minél többen ki tudjanak jönni a pályára, akiknek egyáltalán szándékukban áll tanítani

– fogalmazott a csatornának Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője. 

De az alapképzésre épülő szakmai tanárképzés ideje is rövidül: a mérnöktanár, a közgazdásztanár, az agrármérnöktanár és a szociális ismeretek tanára szakon a képzési idő négy félévről szintén három félévre csökken.

Továbbá az óvodapedagógusok újabb oklevelet adó képzésben két év alatt szerezhetik meg az alsós tanítói szakképzettséget, ami a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint akár jó ötlet is lehetne.

Ha óvodapedagógus elmegy tanítónak, akkor az óvodában keletkezik hiány. Tehát a pedagógushiányt nem fogják megoldani, csak egyik helyről a másik helyre átgördítik

– mondta Totyik Tamás, a PSZ elnöke, hozzátéve, hogy a kormány ezzel csak önmagát csapja be.

Rovatok