Index Vakbarát Hírportál

Belügyminisztérium: A magyarokon áll bosszút Joe Biden kormánya

2023. augusztus 1., kedd 11:52

Az Egyesült Államok korlátozza Magyarország részvételét vízummentességi programjában. A döntést biztonsági aggályokkal magyarázták. A kormány részéről a belügyi tárca reagált a korlátozásra. A Belügyminisztérium szerint a Biden-adminisztráció így áll bosszút a magyarokon.

„Az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól” – közölte a Belügyminisztérium. 

Magyarország ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét. Ezért áll most bosszút a magyarokon Joe Biden elnök úr kormánya!

– tették hozzá.

Ahogy korábban megírtuk, az Egyesült Államok korlátozta Magyarország részvételét vízummentességi programjában a 2011 és 2020 között kiadott új útlevelekkel kapcsolatos biztonsági aggályok miatt. A korlátozás értelmében: 

MAGYAR ÚTLEVÉLLEL RENDELKEZŐK SZÁMÁRA AZ ESTA ÉRVÉNYESSÉGE KÉT ÉVRŐL EGY ÉVRE CSÖKKEN, ÉS CSAK EGYSZERI HASZNÁLATRA LESZ ÉRVÉNYES. A programban negyven ország vesz részt, a korlátozás egyedül Magyarországot érinti.

Az amerikai nagykövetség közleménye arra vezeti vissza a döntést, hogy 2011 és 2020 között a magyar kormány egyszerűsített honosítási eljárás keretében közel egymillió ember számára adott magyar állampolgárságot a személyazonosságukra vonatkozó megfelelő biztonsági ellenőrzés nélkül.

Tekintettel a magyar kormány azon döntésére, mely szerint nem kezelte hiánytalanul az egyszerűsített honosítási eljárásból származó biztonsági kockázatokat, a Vízummentességi programban (röviden VWP) való részvételi eljárások minden magyar útlevéllel rendelkező számára módosulnak

– fogalmazott az amerikai nagykövetség.

Rovatok