Index Vakbarát Hírportál

Óvintézkedések tömkelegét vezeti be a Mammut a bevásárlóközpontban történt halálesetek miatt

2023. augusztus 2., szerda 15:45

Két öngyilkosság is történt a közelmúltban a budapesti Mammut bevásárlóközpontban. Az üzemeltetés közleményt adott ki, melyben felsorolják, hogy milyen új óvintézkedéseket hoztak a tragikus esetek után, és milyen további biztonsági lépéseket terveznek a jövőben.

Beszámoltunk róla, hogy májusban és júliusban is tragikus haláleset történt a Mammut bevásárlóközpontban. Mind a két esetben az épület felső emeletéről vetette magát a mélybe egy ember, aki nem élte túl az esést.

Őrsi Gergely, a második kerület polgármestere augusztus elsején arról írt közösségi oldalán, hogy biztonságosabbá kell tenni a Mammutot. „Egyeztetést kezdeményezünk az üzletközponttal, ahol a sokadik öngyilkosság történik, remélve, hogy közösen találunk megoldást” – írta. A polgármester azt is megjegyezte, hogy az utóbbi 13 évben már hét ember lett öngyilkos hasonló módon a Mammutban.

Óvintézkedések sora

A Mammut Bevásárlóközpont üzemeltetése lapunkhoz szerdán eljuttatott közleményében őszinte részvétének adott hangot a legutóbbi „megrendítő eseményben érintett személy családjának és ismerőseinek”.

Közölték, hogy az áruházak (a Mammut 1 és Mammut 2) rendszeres biztonsági ellenőrzésen mennek keresztül, és minden hatályos jogszabályi előírásnak megfelelnek. A közelmúltbeli események fényében új szakértői csoportot állítottak fel – többek között pszichológus, viselkedéskutató és építészek részvételével –, hogy megvizsgálják, milyen további lépéseket tehetnének a hasonló esetek elkerülése érdekében.

A következő lépéseket tervezik:

Az eddig megtett intézkedek pedig a következők voltak a Mammut üzemeltetése részéről:

Mindezek ellenére számolni kell azzal, hogy „néha olyan elszántsággal és hirtelen történik meg a tragédia – helyszíntől függetlenül –, hogy azt nagyon nehéz megakadályozni” – áll a Mammut bevásárlóközpont közleményében.

Ha bajban van, vagy másért aggódik

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat: +36-80-20-55-20

A Kapcsolj egyből projekt honlapja: https://www.kapcsoljegybol.hu/

Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok (LESZ) segélyvonala: 116-123

Az Ifjúságért Mentálhigiénés Szövetség (IMSZ) a 137-000-s zöldszámon érhető el, hétköznapokon 17–21 óra között. Az IMSZ-ről bővebb információt itt talál: http://www.ifjusagi-lelkisegely.hu/.

Rovatok