Index Vakbarát Hírportál

Kimenekítettek egy magyar állampolgárt a katonai puccs sújtotta Nigerből

2023. augusztus 2., szerda 07:01

Az elmúlt órákban ért véget az az evakuációs művelet, amelyben egy magyar állampolgárt is kimenekítettek a Száheli-övezet kulcsországából – közölte szerdán a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter közölte, hogy az olasz hadsereg vezetésével megvalósult nemzetközi akcióban közel száz embert evakuáltak Niameyből, amelynek keretében „sikerült elérni, hogy a mi állampolgárunk is feljusson a gépre”.

A bejegyzésben a tárcavezető kiemelte, hogy az akció első lépéseként az olasz nagykövetségen gyűlt össze valamennyi személy, majd az étkezést és a szükséges adategyeztetést követően elérték a repteret, ahonnan szerda hajnalban felszállt az olasz katonai különgép.

A kimenekítés magyar relációját a tripoli és a római nagykövetségünk koordinálta, folyamatosan tartva a kapcsolatot a francia és az olasz hatóságokkal, illetve az EU akkreditált kollégáival

– írta a miniszter, aki kitért arra is, hogy kora reggel az evakuációs gép rendben landolt Rómában, ahonnan már olaszországi konzulok segítik tovább a műveletet.

„További magyar állampolgárról egyelőre nincs tudomásunk, de tripoli nagykövetségünk folyamatosan nyomon követi a helyzetet, és a Konzuli Szolgálat is a nap 24 órájában rendelkezésre áll” – közölte Szijjártó Péter.

Rovatok