Index Vakbarát Hírportál

Megjelent a rendelettervezet, szeptembertől még drágább lehet a gyorshajtás

2023. augusztus 3., csütörtök 18:44

A kormány honlapján megjelent rendelettervezet szerint szeptember elsejétől emelkedhetnek a sebességhatár túllépéséért járó bírságok összegei.

A tervezet részletei szerint ha a legnagyobb megengedett sebesség az 50 kilométer/óra, akkor a sebességátlépés mértéke alapján az alábbi bírságokra lehet számítani:

A büntetési tételek a továbbiakban ismétlődnek, csak a sebességhatárok emelkednek, így tehát, ha a legnagyobb megengedett sebesség a 100 kilométer/óra, akkor a bírságok a következőképpen alakulhatnak:

Ha pedig a legnagyobb megengedett sebesség 100 kilométer/óra felett van meghatározva, akkor

Nem előzmény nélküli a tervezet

Az utóbbi időben megszaporodtak a gyorshajtások Magyarországon. Mint ismert,  július 1-jén a hajnali órákban egy módosított, 690 lóerős Mercedes AMG az Árpád hídon haladt a budai irányba, amikor a sofőr elvesztette az uralmát az autó felett, majd többször megpördült, és átszakítva a szalagkorlátot, elgázolt egy biciklist.

Karácsony Gergely főpolgármester az eset után rendszerszintű problémáról beszélt. A rendőrség július 21-én éjjel több órán át mérte az Árpád-hídon közlekedő autók sebességét, és a Pestről Budára tartók között 60 járműnél mértek sebességtúllépést, míg a Budáról Pestre vezető oldalon 34-en nem tartották be a megengedett sebességet.

Az ügy érdekessége, hogy május 1-jétől jelentősen szigorított a rendőrség a gyorshajtás szabályain, amely értelmében már a minimális sebességtúllépésért is bírságot kapnak a gyorshajtók – azonban ennek ellenére is nagyon sok a gyorshajtó

A baleset miatt újraírják KRESZ-t 

Az Árpád-hídon történt tragédia után Lázár János építési és közlekedési miniszter sajtótájékoztatón bejelentette, megkezdték a KRESZ felülvizsgálatának az előkészületét, mert az jelenleg nem ad megfelelő választ a megváltozott közlekedési viszonyokra. A miniszter augusztus 3-án a hódmezővásárhelyi Rádió7-ben már azt mondta, a KRESZ módosítása ősszel történhet meg.

Azéró tolerancia lehetséges felülvizsgálatáról beszélve pedig azt mondta: senki sem akarja, hogy ittasan lehessen vezetni Magyarországon, viszont a tűréshatárokról lehet beszélni. Szerinte azt kell meghatározni, hogy az ittasság milyen fokú alkoholfogyasztás után áll be. 

Rovatok