Index Vakbarát Hírportál

Hódmezővásárhelyre, Debrecenre és Ceglédre is lecsapott a vihar

2023. augusztus 5., szombat 19:14 | aznap frissítve

A péntek esti viharok után szombaton is figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Magyarország területére vasárnap éjfélig, emellett másodfokú riasztás is érvényben van több járásban. Be is igazolódtak a viharral kapcsolatos félelmek, ugyanis hatalmas pusztítást végzett Hódmezővásárhelyen a felhőszakadás, ami miatt a település polgármestere is a helyszínre látogatott. Debrecenben a jégeső okozott károkat.

Elérte az újabb viharhullám Csongrád-Csanád vármegyét. Másfél óra alatt mintegy száznyolcvan bejelentés érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási ügyeletére.

A legtöbbször Hódmezővásárhelyről kértek segítséget, elsősorban kidőlt fák eltávolításához, útakadályok felszámolásához. A Szent István téren például egy iskola kerítésére, a Kutasi út több pontján és a Szent István utcában útra, a Boróka utcában szintén kerítésre, az Ady Endre úton pedig villanyvezetékre borult fa.

A 47-es főúton, Szeged és Hódmezővásárhely között, illetve a Makó és Hódmezővásárhely közötti, 4415-ös úton, Földeáknál szintén a földön fekvő fák akadályozták a forgalmat mindaddig, amíg a tűzoltók el nem távolították őket.

Szegeden, Szentesen és Makón is néhány kidőlt fa adott munkát az egységeknek, amelyek folyamatosan dolgoznak a károk felszámolásán – közölte a katasztrófavédelem a honlapján. A hatalmas esőzésről több videó is megjelent a közösségi médiában.

Még Márki-Zay Péter polgármester is kilátogatott Hódmezővásárhely leginkább érintett utcáira, ahol meg is szólalt, miközben a háttérben a helyreállításon dolgoztak a szakemberek. A videóban látható, hogy fák, de még egy villanyoszlop is kidőlt a településen.

Már Ceglédet is elérte a felhőszakadás

A déli határt átlépve gyorsan elérte a felhőszakadás Ceglédet, ahol az Időkép kollégáját elképesztő látvány fogadta. 

A felvételeken kicsavart fa, esőtengerben gázoló kocsik, buszok jellemzik az utcaképet. De mire a cikk megjelent, addigra már egy újabb vihar csapott le a településre.

Debrecenben a jég pusztított

A közösségi médiában megjelent fotók és videók tanúsága szerint Debrecenben a legnagyobb kárt a jégeső okozhatta.

Annyi csapadék hullott a városban, hogy a csatorna már nem volt képes a felgyülemlett víz elvezetésére az utakon.

Kiadták a legmagasabb fokozatú riasztást

Mint korábban megírtuk, előreláthatóan vasárnap reggelig a Dunántúl nagyobb részén nyugat felől lassan stabilizálódik a légkör, ezért ezen időszakban Nyugat-Magyarországon a legkisebb az esély dörgésre, villámlásra.

A Duna vonalában, illetve attól keletre azonban szombat délutántól ismét egyre nagyobb számban alakulnak ki – délről észak, északkelet felé haladó – zivatarok, heves zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek.

A meteorológiai szolgálat folyamatosan frissülő veszélyjelzésében korábban azt írta, hogy szombaton elsősorban a nap második felében ismét van esély a legmagasabb szintű, piros fokozatnak megfelelő zivatarok előfordulására. Ezt végül több dél-alföldi járásra ki is adták nem sokkal négy óra előtt.

pénteki vihar  miatt 182 beavatkozásra volt szükség. Péntek reggel Vas vármegyét és Budapestet, délután pedig Hajdú-Bihar vármegyét érintette leginkább a vihar. Vas vármegyében Jákon, Szakonyfaluban és Szentgotthárdon homokzsákokkal kellett védekezni a villámárvizek ellen.

Az internetet pedig ellepték a pusztító viharról készült videók, történetek, amiről ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen.

Rovatok