Index Vakbarát Hírportál

Pusztított a vihar a vármegyékben, családi házak tetejét vitte el a szél

2023. augusztus 6., vasárnap 09:43

Szinte még be sem fejezték a pénteki viharkárok felszámolását a tűzoltók, a szombat hajnali, majd pedig a délutáni viharok miatt ismét egymás után érkeztek a bejelentések a katasztrófavédelemhez. Leggyakrabban kidőlt fák, víz alá került pincék és épületkárok miatt riasztották a tűzoltóegységeket.

„1295 esetben kidőlt fák miatt, 236 alkalommal vízszivattyúzás, 228 esetben pedig épületekben keletkezett károkhoz hívták őket. 60 esetben elakadt járműveket mentettek, 55 helyszínen pedig magasból veszélyesen lógó tárgyakat távolítottak el az egységek” – közölte Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A legtöbb beavatkozásra Budapesten, Pest, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében volt szükség, de szinte nem volt olyan része az országnak, ahol ne kellett volna beavatkozni a viharok miatt.

Csak Budapestről több mint 4100 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez.

Folyamatosan dolgoznak a fővárosi hivatásos és önkéntes tűzoltók a viharkárok elhárításán. A fővárosban több mint 2300 bejelentett helyszínre vonultak ki a tűzoltók, 895 esetben volt szükség tűzoltói beavatkozásra. A katasztrófavédelem az alábbiakról számolt be a fővárost illetően:

Családi házak tetejét vitte el a szél

A katasztrófavédelem szerint Pest vármegyében 394 beavatkozásra volt szükség. Verőcén, a vasútállomáson megcsúszott, és a vasúti sínekre dőlt a támfal. A sár két sínpárt elárasztott. Zebegénynél szintén a hegyről lezúduló kövek és iszap okozott fennakadást a közúti és vasúti közlekedésben. Dunavarsányban egy családi ház kéménye dőlt le, megrongálva ezzel a ház tetőszerkezetét.

Hajdú-Bihar vármegyében 83-szor avatkoztak be a tűzoltók, a legtöbbször Debrecenben, utakra dőlt fák miatt. Hortobágyon két családi ház tetőszerkezetét is megbontotta a szél. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 82 tűzoltói beavatkozás volt.

Villám csapott egy mezőkövesdi melléképületbe, Mezőkövesd és Bogács között pedig egy szalmabála gyulladt ki villámcsapás miatt. A villámok miatti tüzeket a tűzoltók oltották el. Encsen egy családi ház kéményébe csapott a villám, amelyet vissza kellett bontani. Putnokon 2 családi házat a villámárvíz miatt 400 homokzsákkal kellett megvédeni.

Fejér vármegyében 73 helyre riasztották a tűzoltókat. Pusztaszabolcson és Nagylókon összesen hét családi ház tetejét bontotta meg a szél.

Csongrád-Csanád vármegyében 65 alkalommal avatkoztak be a vihar miatt a tűzoltók, utakra, épületekre dőlt fákhoz hívták őket. Hódmezővásárhelyen, a Szent István téren egy iskola kerítésére dőlt egy fa.

Vas vármegyében, Gasztonyban több házat is körbevett a megáradt Rába, ide a tűzoltók is csak csónakokkal tudtak bejutni. Egy anyát és a gyermekét csónakkal hozták ki a víz által veszélyeztetett épületből, ők rokonokhoz kerültek. Csákánydoroszlón és Gasztonyban több családi házat homokzsákkal kellett megvédeni.

A hétvégi viharok miatt tömegesen érkeztek a bejelentések a katasztrófavédelemhez. A tűzoltók ilyenkor a keletkezett veszély alapján rangsorolják az eseteket, és a legkritikusabbakhoz vonulnak először – fogalmazott a szóvivő.

Olvasóink több fotót is küldtek a vihar okozta pusztításról, amelyeket az alábbi galériában talál. 

(Borítókép: Egy kidőlt fa Békés vármegyében 2023. augusztus 6-án. Fotó: Katasztrófavédelem)

Rovatok