Index Vakbarát Hírportál

Nem a kormány miatt csökken az infláció a szakértő szerint

2023. augusztus 9., szerda 19:23

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölte, júliusban 17,6 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző évhez képest, miközben az élelmiszerárak átlagosan 0,9 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz viszonyítva. Az elmúlt évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett leginkább.

Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa az ATV-nek nyilatkozott a magyar kormány inflációkezeléséről.

Bár Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a KSH adataira reagálva azt mondta, a kormány intézkedései nagyon hatékonyak az infláció letörésére vonatkozóan, Petschnig Mária Zita komolyan vehetetlennek nevezte a kormány intézkedéseit.

Az utóbbi időben bekövetkezett kormányzati intézkedések éppen szembementek a jegybank monetáris politikája révén az infláció megfékezésére tett erőfeszítéseivel

– magyarázta a szakértő.

Petschnig úgy véli, az utóbbi időben sok inflációerősítő intézkedése volt a magyar kormánynak. Ilyen például a kamatstop elrendelése, a kamatprémium csökkentése, valamint a SZÉP-kártya felhasználásának kibővítése is. 

Elmondta, hogy a júliusi infláció két és fél százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest, viszont ez az áthúzódó árhatás miatt lehetséges, nem a kormány programja miatt.

Véleménye szerint ez a folyamat akkor is pontosan ugyanígy zajlana, ha a kormány csak hátradőlne, és nem tenne semmit. A kis cégeknek ez nem kedvező helyzet, ugyanis ha megpróbálják pótolni a kiesett összeget, akkor veszteséget termelnek, de ha nem követik ezt a módszert, akkor versenyhátrányba kerülnek a többi céggel szemben. 

„Magyarország jövőre is az inflációs lista élmezőnyében lesz”

A szakértő szerint nincs esélye annak, hogy a novemberi béketárgyalásokkor elfogadják a a javaslatot, hogy a kisebb inflációhoz igazítsák a béremeléseket. A másik aggasztó kérdést a forint kiszámíthatatlan árfolyama jelenti. 

Ugyanakkor az a veszély, hogy nem kapjuk meg az uniós forrásokat, egyre növekszik, és ez a bizalomhiány erősíti az árfolyamromlásunkat

– tette hozzá Petschnig Mária Zita, aki úgy véli, jövőre is az élvonalban leszünk az inflációt illetően.

Rovatok