Index Vakbarát Hírportál

A Belügyminisztérium elfogadta a háziorvosok észrevételeit a nem beutalóköteles időpontfoglalással kapcsolatban

2023. augusztus 10., csütörtök 21:28

Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvos eljuttatta a Belügyminisztériumnak (BM) észrevételeit a háziorvosok nem beutalóköteles időpontfoglalásával kapcsolatban, amelyet a tárca elfogadott – erről Rétvári Bence, a minisztérium parlamenti államtitkára tájékoztatta az MTI-t csütörtökön.

Egy, a Belügyminisztérium által társadalmi egyeztetésre bocsátott, szakrendelésekre való időpontfoglalást újraszabályozó rendelettervezet szerint jövő év márciusától a nem beutalóköteles szakrendelésekre is a háziorvosok foglalhatnának időpontot a pácienseiknek.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy ha valaki bőrgyógyászati, nőgyógyászati, urológiai, szemészeti rendelésre indulna, akkor előbb fel kell keresnie a háziorvosát, aki az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) keresne számára megfelelő szakrendelést, és foglalna arra időpontot.

A rendelettervezet társadalmi egyeztetésének célja épp az, hogy akár az érintettek is elküldjék véleményüket

– fogalmazott a politikus. 

Rétvári Bence kijelentette, a BM nem kívánja a háziorvosok számára kötelezővé tenni az időpontfoglalást a beutaló nélküli járóbeteg-ellátásokra, ez egy lehetőség. Hangsúlyozta, hogy 

a páciens továbbra is közvetlenül a járóbeteg-rendelő betegirányítási központjától kérhet időpontot.

Ugyanakkor a háziorvosoknak biztosítják annak lehetőségét, hogy a beteg állapotára tekintettel tudjanak közvetlenül időpontot foglalni a szakrendelőbe – szögezte le az államtitkár. Ez az opció gyorsítja a betegellátást, hiszen akár már a vizsgálatkor foglalhat a háziorvos időpontot, ha szükséges további szakvizsgálat – tette hozzá.

Arra is kitért, hogy az online időpontfoglalási rendszer elindulása egyidejűleg valósul meg az elektronikus beutalók teljes körű használatával, ami az e-receptek bevezetése után „újabb jelentős mérföldkő” az egészségügy fejlesztésében.

„Hosszú távú cél, hogy a lakosság számára is majd kinyíljon az időpontfoglalás lehetősége a szakrendelőkbe” – olvasható a politikus közleményében.

Rovatok