Index Vakbarát Hírportál

Menczer Tamás a szlovák kollégáinak: Nekünk sem tollas a hátunk, és nem most jöttünk a 6:20-assal

2023. augusztus 13., vasárnap 11:19

Szijjártó Péter után Menczer Tamás is odaszúrt azoknak, akik azt állítják, hogy a szlovák Smer-SD jelöltjének letartóztatása – 48 nappal a választás előtt – puszta véletlen. A külügyi államtitkár szerint ordítóan kilóg a lóláb.

„Értek és megértek én mindent, kedves szlovák kollégák, de mégis... Nekünk sem tollas a hátunk, és nem most jöttünk a 6.20-assal” – írta legújabb Facebeook-posztjában Menczer Tamás. 

A külügyi államtitkár bejegyzésében arra a botrányra reagált, amelyről korábban az Indexen is írtunk. Mint ismert, Szlovákiában a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korrupciós bűncselekmények vádjával őrizetbe vette az egykori országos rendőrfőkapitányt, Tibor Gašpart, aki a korábbi háromszoros miniszterelnök, Robert Fico vezette Smer-SD színeiben indul a szeptemberi parlamenti választáson. Fico a történtek után úgy nyilatkozott, a letartóztatást támadásnak veszi a Smer-SD ellen, 

az eljárást „durva antidemokratikus beavatkozásnak” nevezte.

Ódor Lajos Szlovákia magyar nemzetiségű miniszterelnöke visszautasította a vádat, hangsúlyozta, hogy kormánya nem vesz részt a rendőrség ügyeiben, nem ő áll az ellenzéki párt jelöltjének letartóztatása mögött. Időközben kiderült azt is: Tibor Gašpar már szabadlábon védekezhet.

Szombaton ilyen előzmények után posztolt Facebook-oldalán Szijjártó Péter, a külgazdasági és külügyminiszter, aki azt írta: „Világszerte hajtóvadászat zajlik a nemzetközi liberális mainstreammel felvállaltan szembehelyezkedő, a nemzeti érdekeket bátran képviselő politikusokkal szemben”, példaként pedig a szlovák esetet is felhozta.

A posztra érkező „felzúdulást” Menczer Tamás sem hagyhatta szó nélkül, mint fogalmazott:

Hirtelen szlovák oldalon azok is érzékenyek lettek a »belügyekre«, akik egyébként örömmel foglalkoznak más országok, például Magyarország belügyeivel. Mi nem mások belügyeivel foglalkozunk. Mi a lólábbal foglalkozunk. Ami kilóg. Ordítóan kilóg.

A külügyi államtitkár ironikusan megjegyezte azt is: „nyilván teljesen véletlen”, hogy 48 nappal a választás előtt ért olyan szakaszba az eljárás, mely alapján a politikust le lehetett tartóztatni.

„Nem a választás előtt két évvel, nem a választás után két héttel. A választás előtt 48(!) nappal. Ez – itt, Európában – viszonylag szokatlan kampánymegoldásnak számít. Kedves szlovák barátaink, kilóg a lóláb” – jelentette ki a politikus.

Rovatok