Index Vakbarát Hírportál

Elutasították Hadházy Ákos indítványát a Karmelitánál történt incidenssel kapcsolatban

2023. augusztus 16., szerda 07:34

A bíróság elutasította Hadházy Ákos felülbírálati indítványát, amelyben a független országgyűlési képviselő a Karmelita kolostornál vele szemben, április elején történt rendőri intézkedést sérelmezte – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség kedden az MTI-vel.

A Központi Nyomozó Főügyészség közleményében emlékeztetett, Hadházy Ákos jogi képviselője útján feljelentést tett a sérelmére hivatalos eljárásban, csoportosan elkövetett bántalmazás, hivatali visszaélés és aljas indokból vagy célból elkövetett könnyű testi sértés bűntette miatt.

A feljelentés szerint Hadházy Ákos április 5-én a Karmelita kolostornál lebontott hatósági kordon visszaépítésének megakadályozása érdekében szervezett akcióban vett részt országgyűlési képviselőként, amelynek során passzív magatartással a szabad véleménynyilvánítás jogával élt. Hadházy Ákos állítása szerint jogsértő cselekményt nem követett el, ezért vele szemben – mentelmi jogára is figyelemmel – bármilyen, a személyi szabadságot korlátozó intézkedést, így testi kényszert sem lehetett volna alkalmazni, tehát jogtalan volt és bűncselekményt valósított meg a vele szembeni rendőri fellépés.

A parlamenti képviselő – és még két ember azonos tárgyú – feljelentését azonban a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség elutasította, ugyanis

álláspontjuk szerint a feljelentett cselekmény nem volt bűncselekmény.

A főügyészség közölte, hogy a feljelentést elutasító határozattal szemben Hadházy Ákos – jogi képviselője útján – felülbírálati indítványt nyújtott be. Ezt a Budai Központi Kerületi Bíróság felülvizsgálta, de a felülbírálati indítványt is elutasították. 

A bíróság a végzésében – az ügyészség indokolásával egyetértve – kimondta, hogy

az intézkedő rendőrök a feladatukat a törvényes előírásoknak és az elöljáró utasításainak megfelelően hajtották végre.

Azt írták, „semmilyen adat nem merült fel azzal kapcsolatban, hogy a sérelmezett, testi kényszer megvalósításával végrehajtott rendőri intézkedés, illetve az ennek alapját képező parancsnoki utasítás arra irányult volna, hogy a rendőrök a hivatali kötelességük szándékos megszegésével a véleménynyilvánítás szabadságát gyakorló országgyűlési képviselőnek jogtalan hátrányt okozzanak”.

Hozzátették: a rendőri intézkedés célja, a lebontott kerítés eredeti állapotba történő visszaállítása törvényes volt a közbiztonság megóvása érdekében, és ennek Hadházy Ákos többszöri felszólítás ellenére ellenállt. „Erre figyelemmel alkalmaztak vele szemben  törvényesen  testi kényszert, ugyanis egy országgyűlési képviselő mentelmi joga a rendőri intézkedés akadályozására nem terjed ki” – áll a főügyészség közleményében.

Rovatok