Index Vakbarát Hírportál

Átrobogott Budapesten a vihar

2023. augusztus 16., szerda 20:33

A hét közepére változékony időt vonzó front érkezett Magyarországra, amely a délkeleti országrészben délutánra már záporokat, zivatarokat hozott, de volt, ahol jégesőt is. Az erősebb záporos, zivataros góc szerdán este a fővárost is elérte, ahonnan majd halad tovább a nyugati országrész felé.

Mint megírtuk, szerdán egy úgynevezett hidegcsepp érte el Magyarországot, amely változékony időt hozott magával. Az előrejelzések szerint az erősebb záporos, zivataros góchoz intenzív csapadék (15-25 milliméter), szélerősödés (45-55 km/óra), esetleg jégeső (1-2 centiméteres átmérő) társulhat, az Országos Meteorológiai Szolgálat pedig több járásra is kiadta a riasztást a zivatarok miatt, valamint az ország nagy részére figyelmeztetés van érvényben.

Az első záporok, zivatarok szerda délután csaptak le a délkeleti országrészben. A Bakonyban és a Szigetközben néhol 20 milliméter csapadékot hagytak maguk után a viharok. Az Időkép beszámolója szerint Kapuváron meggy nagyságú jég szakadt, de a helyiek olyan zuhét is tapasztaltak, amit mintha dézsából öntöttek volna. 

Nagykőrösön például villámárvíz alakult ki. A Pest vármegyei településen rövid idő alatt 43 milliméter csapadék hullott le.

Az AstroMET beszámolója szerint nem sokkal este fél kilenc előtt Budapestet is elérte a vihar, az M5-ös autópályán Inárcsnál nem engedik tovább a kamionokat. A viharrendszer a Duna vonala felé tart – tették hozzá.

Viharkárokat számolnak fel a tűzoltók

Sok munkát ad a tűzoltóknak a felhőszakadás Pest vármegyében – számolt be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Mint írták, már több mint ötven bejelentés érkezett a katasztrófavédelem műveletirányítási ügyeletére.

Az intenzív csapadék és az erős szél fákat döntött ki, ágakat szakított közutakra, kerítésekre és vezetékekre. Dunakeszin, a Verseny utcában, az Aranykárász utcában és a Ponty utcában is a kidőlt fák miatt kérték a tűzoltók segítségét.

Villám csapott egy nyolc méter magas fába Pécelen, a Pesti úton. Sződligeten, a 2-es főútra dőlt egy nagy méretű fa, amelyet a tűzoltók távolítanak el. A vármegye és a főváros tűzoltóegységei több helyszínen dolgoznak a károk felszámolásán.

Budapesten és környékén is sok riasztást kaptak a tűzoltók a hirtelen lezúdult, nagy mennyiségű eső miatt. Több helyen kidőlt fákat távolítanak el, de pincékbe, garázsokba, aluljárókba befolyt víz kiszivattyúzásához is kértek segítséget az egységektől.

A IX. kerületben, a Könyves Kálmán körúton kidőlt egy fa és leszakította a villamosvezetéket. Az XII. kerületben, a Győri úton két autót, a XIII. kerületben, a Szabolcs utcában egy közvilágítási oszlopot rongált meg egy nagy méretű fa. A XI. kerületi Pajkos utcában mélygarázsba, a Zsurló utcában pedig pincébe befolyt víz miatt kérték a tűzoltók segítségét.

A XI. kerületben, az Egér útra is riasztották az egységeket, ahol a nagy mennyiségű esővíz akadályozta a forgalmat. A tűzoltók dolgoznak a károk elhárításán – tájékoztatott a katasztrófavédelem.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok