Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely levélben kéri Lázár Jánostól a kormány által ígért 6 milliárd forintot

2023. augusztus 16., szerda 19:05

Karácsony Gergely főpolgármester levélben kérte Lázár János építési és közlekedési minisztertől, hogy vegye figyelembe a budapestiek kérését, és legyen autómentes a Lánchíd. Továbbá arra is felhívta a miniszter figyelmét, hogy a kormány még nem fizette ki a korábban ígért 6 milliárd forintos támogatást sem.

Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán számolt be arról, hogy levelet írt Lázár János építési és közlekedési miniszternek, akit arra kér, hogy a kormány „állja a szavát, és teljesítse a budapestiek akaratát”.

Bízom benne, hogy ezáltal lezárul egy méltatlan vita a Lánchídra megállapodott kormányzati hozzájárulás kapcsán, és közösen lehetünk büszkék arra, hogy a 150 éves Budapest és egyben Magyarország történelmi szimbóluma megújult

– tette hozzá a főpolgármester.

A levélben Karácsony Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy 2023. augusztus 5-én átadták a felújított Széchenyi lánchidat, amellyel a beruházás a szerződésben rögzített határidő előtt és a költségkereten belül megvalósult.

A főpolgármester úgy folytatta, hogy a híd forgalmi rendjével kapcsolatban az első Budapesti Lakógyűlésen megkérdezték a fővárosban élőket, akik arra szavaztak, hogy maradjon meg a felújítás utolsó szakaszára kialakított ideiglenes új forgalmi rend, vagyis maradjon autómentes a híd.

Ezt követően Karácsony Gergely arra is felhívta Lázár János figyelmét, hogy a lakógyűlésen leadott szavazatok 93 százaléka szerint a kormánynak kötelessége tartania korábbi döntését és kifizetni a 6 milliárd forintos támogatást. A főpolgármester ehhez még azt is hozzáfűzte, hogy ez az összeg egyébként nagyságrendileg a beruházás áfatartalmát fedezi.

Ezért a főpolgármester arra kéri a minisztert, hogy soron kívül tegye meg a szükséges adminisztratív intézkedéseket annak érdekében, hogy mihamarabb kifizesse a kormány az ígért támogatást Budapestnek.

Rovatok