Index Vakbarát Hírportál

Két napig nem lehet szülni a Honvédkórházban

2023. augusztus 19., szombat 10:36 | aznap frissítve

Augusztus 18-20. között nem fogad szülő nőket a Honvédkórház Budapesten. Dr. Vendrei Gábor orvos ezredes tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot a kellemetlen hírről.

Augusztus 18. délelőtt 11 óra és augusztus 20. déli 12 óra között nincs kapacitása a fővárosi Honvédkórháznak szülő nőket fogadni, így ebben a két és fél napban leállítják a szülészeti ellátást az intézményben – írja közleményében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Hozzátették, hogy a nőgyógyászati és PIC-ellátást továbbra is biztosítják. 

A határozatban felsorolták, mely kórházakat jelölték ki „II. , és III. progresszivitási szintű szülészeti aktív fekvőbeteg-szakellátás vonatkozásában”, vagyis ezeket az intézményeket választhatják helyettük a páciensek. A II. kategóriába tartoznak:

A III. kategóriában pedig a Semmelweis Egyetem Klinikai Központját nevezték meg. A dokumentumban a kijelölt kórházakat kötelezték ezen betegek betegfelvételére, valamint az Országos Mentőszolgálatnak is előírták, hogy segítsék a betegek koordinálását. 

Reagált a Honvédkórház

Frissítés: az ATV Híradó kérdésére válaszolva azt intézmény megerősítette a hírt, és közölték, hogy mi a leállás oka. 

A tegnapi napon az a helyzet állt elő, hogy a megnövekedett szülésszám miatt – mely magyarázható a szélsőséges időjárási körülményekkel is – az összes szülészeti ágyunk foglalttá vált. Ennek okán és a biztonságos betegellátás érdekében, vasárnap 12 óráig szükségessé vált más intézmények szülészeti osztályára irányítani a pácienseket.

„Egy komplikációmentesen lezajló szülés esetén, 2-3 napon belül hazabocsájtható az édesanya és az újszülött, emiatt döntöttünk a kétnapos átirányítas kérvényezése mellett, melynek végére vélhetően már rendelkezésre fog állni a szükséges kapacitás” – írták.

A szülészeti ellátással már más helyen, például a jászberényi kórházban is problémák adódtak. 

Rovatok