Index Vakbarát Hírportál

Újabb földrengések rázták meg Magyarországot

2023. augusztus 20., vasárnap 06:16 | aznap frissítve

Vasárnap hajnalban, nem sokkal 4 óra előtt újabb földrengés rázta meg Magyarországot a szombatiak után, amelyet aztán egy másik is követett – számolt be közösségi oldalán a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Mint ahogy megírtuk, szombaton két, magyar viszonylatban relatíve nagynak mondható földrengést is észlelhettek a Magyarország déli felén élők. Erősségüket a Richter-skála szerint 4.2-re becsülték, és a rengéseket aztán kisebb utórengések is követték.

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium azt írta, hogy vasárnap hajnalban, 3 óra 52 perckor 

újabb földrengés volt érezhető Szarvas közelében, 4.2-es magnitúdóval.

Ezt később, 5 óra 13 perckor egy másik rengés követte 3.5-ös magnitúdóval. „Az eseményeket ismét széles körben érezte a lakosság, sokan felriadtak álmukból” – írták az oldalukon. 

Az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatukban pedig azt is közölték, hogy további utórengések várhatóak a környéken ezután a két rengés után. 

Sokan megijedtek, több mint 80 rengés volt tegnap óta 

A szeizmológiai intézet bejegyzése alatt (és más posztoknál) többen is jelezték, hogy valóban felriadtak álmukból, és ezeket a földrengéseket (a tegnapiakhoz hasonlóan) tényleg ijesztőnek érezték, és adott esetben nem tudtak visszaaludni sem. 

A szombati esethez hasonlóan a European-Mediterranean Seismological Centre (EMSC) nemzetközi oldalán – ahol általában csak a helyi viszonylatban jelentősebbnek számító rengésekről számolnak be – is jelezték az újabb magyarországi földrengést. Ők 4.0-ás erősségűre becsülték a rengés erősségét. 

A GeoRisk Földrengés Mérnöki Iroda nagyjából hasonló információkat közölt Facebook-oldalán a rengésről, mint a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium, kis eltéréssel: ők 4,1-es erősségűre mérték a rengést, és azt írták, hogy a központja Kondoros közelében lehetett.

A GeoRisk utóbb még arról is beszámolt, hogy szombat délelőtt óta (az utórengéseket is beleértve) közel 80 Békés megyei földrengést regisztráltak, és megjelölték ezek helyét, valamint erősségét is. 

Rovatok