Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor aláírt egy energiabiztonsági szerződést

2023. augusztus 20., vasárnap 09:25 | aznap frissítve

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggel a Karmelita kolostorban fogadta Serdar Berdimuhamedow türkmén államfőt, aki munkalátogatásra érkezett Budapestre – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel.

Közlése szerint a találkozó kiemelt fontosságú volt Magyarország energiabiztonsága szempontjából, ugyanis Türkmenisztánnal olyan átfogó energetikai együttműködési megállapodásról folynak az egyeztetések,

amelynek lényeges eleme, hogy a jövőbeli türkmén gázexport egyik célországa Magyarország legyen.

A tárgyaláson elhangzott: kétoldalú kapcsolatainkban még kiaknázatlan lehetőségek vannak az egészségügy, a gyógyszeripar, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a vízügyek, az oktatás és a kultúra terén való együttműködésre is.

Türkmenisztán elnöke Magyarország nemzeti ünnepén gratulált, és sok boldogságot kívánt a magyar népnek – közölte Havasi Bertalan. Mint megírtuk, a türkmén elnök nem az egyetlen látogató a miniszterelnöknél a napokban: Orbán Viktor keleti barátai egymásnak adják a kilincset a Karmelitában.

A türkmén után a szerb elnök volt a következő

Frissítés: Orbán Viktor  a Karmelita kolostorban munkalátogatáson fogadta Aleksandar Vucic államfőt – tájékoztatta nem sokkal cikkünk megjelenése után az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap.

A tárgyaláson áttekintették Magyarország és Szerbia politikai és gazdasági kapcsolatait, a Nyugat-Balkán EU-integrációjának helyzetét, az illegális migráció elleni fellépés lehetőségeit, valamint a közös energetikai és infrastrukturális projekteket.

Aleksandar Vucic a nap folyamán részt vesz az augusztus 20-i ünnepségeken, és ellátogat a budapesti atlétikai világbajnokságra is.

A szerb elnök után a boszniai szerb vezetők jöttek 

Frissítés 2.0: Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a Karmelita kolostorban tárgyalt Zseljka Cvijanoviccsal, Bosznia-Hercegovina Államelnökségének szerb tagjával, valamint Milorad Dodikkal, a Boszniai Szerb Köztársaság elnökével – tájékoztatta később az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A megbeszélésen Orbán Viktor elmondta: Magyarország és Bosznia-Hercegovina, valamint a Boszniai Szerb Köztársaság közti kapcsolatok továbbra is kiválóak, és mindent megteszünk az együttműködés növelése érdekében, ezt a már megkezdett projektjeink is tükrözik.

A három vezető egyeztetett az illegális bevándorlás elleni fokozott fellépésről valamint a Nyugat-Balkán stratégiai jelentőségéről, az európai stabilitás biztosításában betöltött szerepéről.

Rovatok