Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor és a török elnök megállapodott: több száz millió köbméternyi gáz érkezik Törökországból

2023. augusztus 20., vasárnap 16:17

Orbán Viktor a Karmelita kolostorban fogadta a török elnököt, Recep Tayyip Erdogant. Szijjártó Péter külügyminiszter számolt be a tárgyalás eredményeiről. A török elnök decemberben ismét Budapestre látogat.

„Fontos találkozó Erdogan elnökkel. Energia, kereskedelem, biztonság. Magyarország és Törökország stratégiai partnerek” – írta közösségi oldalán Orbán Viktor, aki a török elnökkel közös fotót is posztolt. 

miniszterelnök még pénteken jelentette be, hogy Recep Tayyip Erdogan Budapestre látogat augusztus 20-án.

A kormányfő az interjúban azt mondta, hogy a hétvégén diplomáciai nagyüzem lesz Magyarországon, mert több ország vezetőjét is vendégül látja a kormány az államalapítás ünnepén és az atlétikai világbajnokság apropóján. A miniszterelnök többek között fogadta már a türkmén és a szerb elnököt is. 

Erdogan decemberben ismét Budapestre érkezik

„Orbán Viktor kormányfő és Recep Tayyip Erdogan török elnök tárgyalásán napirenden volt a két ország közötti energetikai együttműködés és a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának ügye is” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető leszögezte, hogy Magyarország és Törökország között eddig is stratégiai partnerség volt, a felek pedig már korábban megállapodtak arról, hogy ezen együttműködés szintjét kiemelt stratégiai partnerséggé emelik.

Ennek megfelelően a török elnök ismét Budapestre látogat december 18-án, amikor megtartják a felső szintű stratégiai tanács ülését, ekkor aláírják a megállapodást a kiemelt stratégiai partnerség megteremtéséről és a kölcsönös veszélyhelyzeti segítségnyújtásról.

Ez világosan mutatja az elkötelezettséget a két ország között az együttműködés fokozására, másrészt azt, hogy mindkét ország kifejezetten sokat profitál ebből a kétoldalú együttműködésből

– jelentette ki. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy sajnos az elmúlt időszakban több olyan esemény is történt, ami aktuálissá és indokolttá teszi az ilyen típusú megállapodásokat.

Törökország rendkívül fontos, sőt nélkülözhetetlen szerepet játszik Magyarország energiaellátásának biztonságában, hiszen a Magyarországra irányuló földgázszállítások egy jelentős része Törökországon, a Török Áramlat gázvezetéken keresztül érkezik

– mutatott rá.

Majd kifejtette, hogy Törökország tranzitszerepe tovább erősödik a magyar–azeri földgázszállítási szerződés életbelépésével, valamint azzal, ha megindul a türkmenisztáni export is Európa irányába. 

Hozzátette, az energetikai együttműködés azáltal is új dimenzióba lép, hogy Törökországból is elindulhat a földgázszállítás, miután sikerült véglegesíteni a megegyezést az MVM és a Botas között 275 millió köbméternyi gáz jövő évi vásárlásáról.

Ez a 275 millió köbméternyi földgáz majd hozzájárul az ország energiaellátásának biztonságához, és megteremti a fizikai földgázszállítási kapcsolatot Törökország és Magyarország között. Erről is tovább fogunk lépni, hiszen most döntés született arról, hogy a török földgáz magyarországi bértárolásáról is megkezdjük a tárgyalásokat

– tette hozzá.

A miniszter végül beszámolt arról is, hogy szóba került Svédország NATO-tagságának ratifikációja, és emlékeztetett rá, hogy a magyar és a török parlament is nyári szünetet tart, így majd ősszel válhat újra aktuálissá a napirendre vétel kérdése.

„Abban maradtunk, hogy folyamatos egyeztetésben és kapcsolatban maradunk, tájékoztatjuk egymást a nemzeti parlamenti eljárások állásáról, illetve folyamatairól” – mondta.

Rovatok