Index Vakbarát Hírportál

Pokoli forróság tör ránk kedden

2023. augusztus 22., kedd 06:10

Kedden szinte zavartalan lesz a napsütés, elsősorban az északkeleti területeken fordulhatnak elő a délutáni gomolyokból záporok és zivatarok. A szél továbbra is mérsékelt marad. Az Országos Meteorológiai Szolgálat magas középhőmérséklet miatt az egész országra figyelmeztetést adott ki.

Kedden továbbra is napos idő várható némi gomoly- és fátyolfelhővel. Csapadék szinte sehol sem lesz, csak az északkeleti területeken fordulhat elő egy-egy futó zápor és zivatar. A légmozgás is túlnyomórészt gyenge marad, időnként várható csak némileg erősebb fuvallat – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A nappali maximumok 31 és 36 fok között alakulnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatar miatt figyelmeztetést adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyére. Magas középhőmérséklet miatt az egész országban figyelmeztetés van érvényben, az alábbi vármegyékben kettes fokozatú figyelmeztetés:

Szerdán már kicsit felhősebb lesz az ég, a megnövekvő gomolyokból elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok elsősorban az északkeleti területeken és a Dunántúlon. Napközben 30–36 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk.

Az orvosmeteorológia szerint kedden továbbra sem lesz front, de a fülledt és meleg időjárás miatt felléphetnek keringési problémák, fejfájás, migrén és vérnyomás-ingadozás is, valamint az egyre melegedő éjszakák miatt alvászavarok és álmatlanság is előfordulhat – írja az Időkép.

Másodfokú hőségriasztás

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján és a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakmai ajánlását is figyelembe véve az országos tiszti főorvos másodfokú hőségriasztást rendelt el Magyarország egész területére. A riasztás hétfő 14 órától csütörtök éjfélig van érvényben.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok